Kung pao pro m? už na vždycky bude p?ipomínkou toho, že i v?ci, které se na první pohled zdají naprosto z?ejmé a jednoduché, jsou ve skute?nosti vlastn? dost ?asto mnohem komplikovan?jší. Já vím – hezké moudro…
To bylo totiž tak…
Ta?ka ned?v??ující mé angli?tin?, se první den naší návšt?vy New Yorku rozhodl, že p?jdeme na ve?e?i do ?ínské restaurace (vysoká záruka bezlepkového jídla) a všichni t?i si objednáme kung pao, protože “to je p?ece tak snadné objednat a ur?it? se nestane, že by nám obsluha nerozumn?la.” Následujících deset minut jsme strávili tím, že se ta?ka za pomoci svých základ? angli?tiny doprovázené nejr?zn?jšími gesty snažil vysv?tlit, co že to chceme jíst. A dalších deset minut jsme strávili tím, že se nás sympatický ?í?an pokoušel nau?it vyslovovat správn? kung pao.
Konec dobrý, všechno dobré… Rodi?e k našemu ?í?anovi nadšen? chodili na jídlo následujících deset dní a když se n?kdy stalo, že jsme s Milošem do restaurace dorazili ješt? p?ed rodi?ema, náš starý ?ínský známý se hned ptal: “A kde máte rodi?e?”
Ingredience
400 g ku?ecích prsí?ek
2 lžíce rýžového vína
1 lžíce + 1 lži?ka sojové omá?ky
3 lži?ky kuku?i?ného škrobu
1 lžíce balzamikového octa (nebo ?ínského ?erného octa – ani netuším, jestli je n?co takového u nás k sehnání)
1 lži?ka hoisin omá?ky
2 lži?ky cukru
1 lži?ka sezamového oleje
1 svazek jarní cibulky
2 stroužky ?esneku
menší kousek nastrouhaného zázvoru
50 g opražených arašíd?
chilli vlo?ky
olej na smažení (nejlépe sezamový nebo arašídový)
Postup
Nejd?íve si p?ipravíme marinádu tak, že smícháme rýžové víno, 2 lžíce sojové omá?ky a 2 lži?ky kuku?i?ného škrobu. V takto p?ipravené marinád? necháme uležet maso nakrájené na menší kousky (30 minut je minimum).
Na omá?ku si promícháme balzamikový olej, 1 lži?ku sojové omá?ky, hoisin omá?ku, sezamový olej, cukr a 1 lži?ku kuku?i?ného škrobu.
Na pánvi rozeh?ejeme olej a zprudka na n?m orestujeme chilli vlo?ky. P?idáme k nim ku?ecí maso a smažíme cca 2 minuty. P?idáme ?esnek, zázvor a na jemno nakrájenou cibulku a smažíme cca 30 sekund.
Do pánve p?ilijeme p?ipravenou omá?ku a dob?e ji promícháme s ostatními ingrediencemi. P?imícháme arašídy a máme hotovo.
Recept pochází z kucha?ky The Chinese Takeout cookbook, kde obsah vypadá, jako kdyby vypadl z jídelní?ku naší newyorské restaurace, takže se zde s touhle knížkou asi ješt? párkrát setkáte.