Další variace na francouzský kolá? v bezlepkovém provedení. Tentokrát jsem zvolila variantu s t?stem a výsledek je takový, že celiaci rozhodn? nemusí neceliak?m závid?t jejich pšeni?nou variantu. N?které bezlepkové pokusy o vytvo?ení toho, co b?žn? známe a milujeme s pšeni?nou moukou, jsou k breku, ale k?ehké bezlepkové t?sto na kolá? do téhle skupiny rozhodn? nepat?í.
D?lala jsem t?sto jak s bezlepkovou moukou ze zdravé výživy za cca 150 K?, tak i s Jizerkou a t?sto bylo o fous chutn?jší z Jizerky za polovi?ní cenu. Na druhou stranu dražší mouka m?la zase hez?í složení. Tak te? si každý musí vybrat, jakým hodnotám v p?ípad? quiche dává p?ednost. Cena, složení nebo snad chu??
Ingredience
250 g bezlepkové mouky
140 g másla
300 g zeleného hrášku
hrst máty
3 lžíce olivového oleje
1 svazek jarní cibulky
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce
200 g kozího sýra
s?l a pep?
<
Do mouky promíchané se špetkou soli a pep?e prsty rozdrobíme zm?klé máslo a promícháme tak, aby kousky másla byly dob?e obalené moukou.
Do sm?si mouky a másla za?neme p?ilívat ledovou vodu. Ledovou vodou mám na mysli vodu, kterou zchladíme p?idáním kostek ledu. Za?ínám s p?ilitím p?l hrnku vody a po té p?ilívám po troškách tolik vody, aby všechna mouka šla zpracovat v t?sto.
Z t?sta utvo?íme kouli a dáme minimáln? na 1 hodinu chladit do ledni?ky.
Troubu p?edeh?ejeme na 200°C a t?sto vtla?íme do kolá?ové formy. T?sto nejde moc dob?e rozválet, takže jej vále?kem spíš zploštíme na menší kruh a prsty roztla?íme do všech okraj? formy.
Na t?sto rozprost?eme pe?ící papír, zatížíme fazolemi, rýží nebo n??ím podobn? sypkým a t?žkým a pe?eme 20 minut. Po té z t?sta sejmeme pe?ící papír se zát?ží a ješt? pe?eme cca 5 minut.
Hrášek 3 minuty pova?íme a po té zchladíme v ledové vod?.
Uva?ený hrášek rozmixujeme v jemné pyré a p?idáme nasekané lístky máty a olivový olej.
Na p?edpe?ený korpus rozet?eme hrachové pyré, poklademe nakrájenou cibulkou a zalijeme sm?sí ze smetany, rozmíchaných vají?ek, špetky soli a pep?e. Nakonec celý povrch kolá?e posypeme nadrobeným kozím sýrem.
Kolá? pe?eme 30 minut na 200°C.