Luxusní ?o?ková polévka s mátovým olejem

Vzpomínka na to, jak se Mlok nau?il va?it.

Tenhle recept jsem si vyp?j?ila od známého londýnského šéfkucha?e Paula Gaylera. Krom? toho, že tenhle pán napsal kucha?ku Steaky, tak má na svém kont? také knihu se lakonickým názvem Nová vegetariánská kucha?ka.

V dobách, kdy jsem byla zap?ísáhlá vegetariánka, dostal Miloš tuhle knížku od bratra na Vánoce. Netuším, jaká byla p?esn? motivace tohodle dárku. M? ale Nová vegetariánská kucha?ka nau?ila va?it. Do té doby se mé kucha?ské schopnosti omezovali na kuskus s o?íšky a špagety s ke?upem. S p?íchodem Paula Gaylera do naší domácnosti jsem ale objevila rozmanitost r?zných druh? ko?ení, zeleniny a kucha?ských postup?. Díky Nové vegetariánské kucha?ce jsem se vlastn? nau?ila va?it.

Když m? chybí inspirace, ráda si i po t?ch letech otev?u wordovský dokument, kde mám Novou vegetariánskou kucha?ku naskenovanou. Naposledy jsem v n?m objevila ?o?kovou polívku s mátovým olejem.

P?i va?ení doporu?uji nebýt líní a ud?lat i ten mátový olej. Práv? tyhle drobnosti d?lají z Gaylerovi kucha?ky skvost a dodávají vegetariánským recept?m šmrnc nejluxusn?jších londýnských podnik?.

Ingredience

  • 300 g zelené ?o?ky
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky ?esneku
  • 1 plechovka krájených raj?at
  • 70 g rajského protlaku
  • 2 lžíce ?ímského kmínu
  • 1 lžíce celého koriandru
  • špetka mletého chilli
  • š?áva z 1/2 citronu
  • s?l a pep?
  • rostlinný olej na smažení
  • svazek ?erstvé máty
  • 4 lžíce olivového oleje

Jak p?ipravit polévku ze zelené ?o?ky

  1. ?o?ku propláchneme a na t?i hodiny ji namo?íme.
  2. Nakrájenou cibuli a ?esnek zp?níme na rozpáleném oleji ve velkém hrnci.
  3. Do hrnce p?idáme scezenou ?o?ku, ?ímský kmín a koriandr a za ?astého míchání ješt? pár minut smažíme.
  4. K ?o?ce p?ilijeme vývar, krájená raj?ata a rajský protlak. Hrnec p?iklopíme a na mírném ohni va?íme 40 minut.
  5. Po té polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme solí, pep?em, chilli a citronovou š?ávou.
  6. Nakonec si p?ipravíme mátový olej. Lístky máty spole?n? s olivovým olejem dáme do mixéru a rozmixujeme.
  7. Polévku podáváme pokapanou mátovým olejem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..