Zape?ený patizon s raj?aty a mozzarellou

V život? jsem nevid?la patizon. Dokonce ani nevím, jestli jsem tohle slovo n?kdy v?bec slyšela. Prost?, tahle zelenina mn? byla až do minulého týdne neznámá.

O to víc m? p?ekvapilo, když jsem v zeleninové bedýnce od Badeka objevila zeleninu, kterou by si ?lov?k mohl snadno splést s létajícím talí?em. Kdyby se najednou ?ást patizonu odklopila a za?ali z n?j vycházet malí mar?ánci, v?bec bych se nedivila.

Bohužel moc neuvažuji vizuáln? a tak m? nenapadlo patizon vyfotit, abyste se tím rozkošným tvarem mohli taky pokochat. V??ím ale, že pokud jste stejn? jako já patizonem dosud nepolíbení, tuhle srandovní zeleninu si vygooglíte a také vás její tvar tak nadchne.

Pokud jde o strukturu a chu?, patizon m? hodn? p?ipomíná ?ajot. Asi je trochu smutné, že znám jakýsi ?ajot, ale nad tradi?ní ?eskou zeleninou se podivuji jako nad mimozemským zjevením.

Každopádn?, patizon je stejn? jako ?ajot chu?ov? takové nic moc, co je na skousnutí k?ehké a dává tušit, že z v?tšiny ho asi tvo?í voda.

Nevím, zda by jako nápl? do tacos patizon obstál stejn? dob?e jako mexický ?ajot. Rad?ji jsem se proto vrhla na tradi?n?jší postup p?ípravy.

Zapékáním, raj?aty a mozzarellou se ješt? nikdy nic nepokazilo a tak jsem tenhle postup aplikovala i na patizon.

Výsledek nezklamal. Upe?ený patizon chutná moc dob?e. Nebudu se proto v?bec zlobit, když mn? tenhle létající talí? zase n?kdy p?ilítne do kuchyn?.

Ingredience na 3 porce

  • 1 patizon (cca 500 g)
  • 4 raj?ata
  • 2 bochánky mozzarelly
  • 40 g parmezánu
  • velká hrst ?erstvé bazalky
  • ?erstv? mletý pep?
  • špetka soli nebo ko?ení Sbohem soli od Sonnentoru
  • olivový olej

Jak p?ipravit zape?ený patizon s raj?aty

  1. Patizon rozp?líme, vydlabeme z n?j semínka a nakrájíme na tenké plátky. Patizon není pot?eba loupat.
  2. Také raj?ata nakrájíme na plátky. Mozzarellu nastrouháme a promícháme s natrhanými lístky bazalky.
  3. Zapékací misku jemn? vymažeme olejem a dno vyložíme vrstvou nakrájeného patizonu. Patizon opep?íme a pokud se nebojíme soli, tak i osolíme nebo rad?ji použijeme zeleninové ko?ení Sbohem soli.
  4. Na patizon vyrovnáme vrstvu nakrájených raj?at a posypeme polovinou mozzarelly.
  5. Ve vrstvení patizonu, raj?at a mozzarelly pokra?ujeme dokud nám nedojdou všechny suroviny.
  6. Nakonec poslední vrstvu posypeme nastrouhaným parmezánem.
  7. V troub? vyh?áté na 200 °C pe?eme p?ibližn? ?ty?icet minut.
  8. Pokud jsme hodn? hladoví, m?žeme upe?enou zeleninu podávat s ?erstvým chlebem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..