Veganský roztíratelný sýr

Slunečnice v hávu čedaru.

I když nejsem vegan, líbí se mně, že nám v Brně přibývá stále víc vegetariánských a veganských restaurací a že už není problém sehnat suroviny na chutné veganské vaření.

Veganství je pro mě inspirací, jak dělat věci jinak a jak si ozvláštnit jídelníček novými postupy a chutěmi. Takže i když bych se sýrů a jogurtů nikdy nevzdala, ráda si ráno na chleba namažu stejně jako žervé i veganskou pomazánku a ani si nemusím namlouvat, že chutná jako sýr.

Když ale tuhle slunečnicovou pomazánku uděláte a potom na ni v ledničce tak dva dny zapomenete, zjistíte, že její chuť má k čedaru docela blízko. Opravdu se ale do pomazánky nepouštějte hned, jak ji vyrobíte a nevšímejte si jí ani druhý den. Chuťově výrazné suroviny jako je miso a lahůdkové droždí se potřebují rozležet, aby se zmírnila jejich charakteristická chuť a aby se jednotlivé chutě prolnuly v jeden dokonalý celek.

Ingredience

  • 160 g slunečnicových semínek
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí
  • 2 lžíce miso pasty
  • šťáva z jednoho citronu
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 50 ml vody
  • uzená paprika
  • kurkuma na obarvení

Jak připravit veganský roztíratelný sýr

  1. Slunečnicová semínka přes noc namočíme.
  2. Do mixéru dáme scezená slunečnicová semínka a všechny další ingredience a rozmixujeme dohladka.
  3. Pomazánka nejlíp chutná uleželá až druhý nebo třetí den.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *