Vegetariánský cottage pie

N?co málo z teorie klasiky všech britských klasik.

Cottage pie je jednou z nejv?tších britských klasik. Když je základem pro tento kolá?, který není kolá?em, jehn??í maso, tak se mu ?íká shepherd`s pie. Když jsou v n?m ryby a jiné plody mo?e, tak je to fisherman`s pie a když se použije klasické mleté maso, tak to je prost? cottage pie. A jak se asi ?íká vegetariánské verzi?

A? už je to ov?ák?v nebo rybá??v kolá?, d?ležité je, že tento pilí? britské kuchyn? se vždycky skládá ze dvou vrstev. Tou první je mleté maso se zeleninou. V p?ípad? inovátorských vegetarián? to je pouze zelenina. Pojidlem této ?ásti kolá?e je nej?ast?ji omá?ka z raj?at nebo rajského protlaku. Vlastn? je to takové ragú na bolo?ské špagety. Druhou vrstvou, která je naprosto zásadní, je bramborová kaše, která celou tu masovo-zeleninovou parádu zakrývá.

Ovšem absolutním blahem, které dodává každému z t?chto kolá?? nekolá?? ten správný šmrnc, je rozpušt?ný sýr na povrchu bramborové pe?iny.

Když si objednáte cottage pie v restauraci, vždycky ho dostanete v jednoporcové misti?ce, ze které ho p?ímo dlábíte lži?kou. V domácnostech a ve v?tšin? recept? se setkáte s tím, že se cottage pie dává do jedné velké zapékací mísy. To podle m? ale není úpln? to nejlepší ?ešení. Pokud máte malé zapékací misky, tak rozhodn? doporu?uji použít je. Porcování a servírování jednoho velkého cottage pie není moc snadná a estetická záležitost. Až se vám poda?í ze zapékací mísy dostat bramborovou kaši i všechno, co se ukrývá pod ní, tak hned pochopíte, pro? tomuto receptu chybí fotka.

Nabídka britských hospod ve v?tšin? p?ípad? není žádná velká hitparáda. Osobn? m? ale vždycky pot?ší, když se na jídelním lístku objeví cottage pie a to nejlépe ve vegetariánském podání. Mám ráda to zabo?ení lži?ky do vrstvy bramborové kaše a prokutávání se k tomu, co se skrývá pod ní.

V ?em už ale s Brity mí? souhlasím, je to všechno, co masový i vegetariánský cottage pie doprovází. N?jak prost? nerozumím tomu, pro? se tato bramborová nálož v každé hospod? ješt? servíruje s hromadou hranolek. Mají snad Angli?ané pot?ebu d?lat z cottage pie takovou ostrovní obdobu amerického hamburgru?

Podle m? jsou hranolky a maso úpln? zbyte?né. Takže tady je m?j vegetariánský cottage pie. A pokud chcete cottage pie dovést do absolutní dokonalosti, tak jej podávejte s hromádkou zeleného hrášku nebo troškou hráškového pyré. To se k bramborové kaši rozhodn? hodí víc než smažené hranolky a našt?stí n?které anglické hospody na to nezapomínají.

Ingredience na ?ty?i porce

  • 1 cibule
  • 4 stroužky ?esneku
  • 2 mrkve
  • 2 pastináky
  • 100 g ?o?ky namo?ené p?es noc
  • 140 g raj?atového pyré
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžíce cukru
  • 800 g brambor
  • 100 g ?edaru
  • 50 ml mléka
  • 20 g másla
  • 2 lžíce worchesterské omá?ky
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžíce mleté papriky
  • s?l
  • rostlinný olej na smažení

Jak p?ipravit vegetariánský cottage pie

  1. Ze všeho nejd?ív si p?ipravíme bramborovou kaši. Klidn? si ji m?žeme p?ipravit i den p?edem.
  2. Oloupané brambory nakrájené na ?tvrtky va?íme v mírn? osolené vod? patnáct minut.
  3. Až jsou brambory uva?ené, slijeme vodu a brambory necháme v p?ikrytém hrnci ješt? p?t minut dojít.
  4. Po té k bramborám p?idáme mléko, máslo a špetku soli a brambory rozma?káme vidli?kou.
  5. Pokud chceme mít kaši jemnou bez kousk? brambor, tak ji ješt? prošleháme ru?ním šleha?em.
  6. Cibuli, ?esnek, o?išt?né mrkve a o?išt?ný pastinák nakrájíme na malé kostky.
  7. V pánvi rozeh?ejeme olej a zp?níme na n?m cibuli s ?esnekem.
  8. K cibuli p?idáme mrkev, pastinák, bobkový list, rozmarýn a 50 ml vody. Vše dob?e promícháme, pánev p?ikryjeme a dusíme deset minut.
  9. Po té do pánve k zelenin? p?idáme raj?atové pyré, zeleninový vývar, namo?enou ?o?ku, cukr a mletou papriku. Op?t vše promícháme, p?ikryjeme a na st?edním ohni dusíme t?icet až ?ty?icet minut. V pr?b?hu toho zeleninu ob?as promícháme a kontrolujeme, aby se nep?ipalovala ke dnu pánve. Pokud se v?tšina vývaru vypa?ila, p?iléváme k zelenin? vodu nebo další vývar. Zelenina by nem?la být suchá, ale m?la by být spíš v husté omá?ce.
  10. Až je zelenina m?kká, dochutíme sm?s worchesterskou omá?kou, pep?em a p?ípadn? i solí.
  11. Zeleninovou sm?s p?endáme do velké zapékací mísy nebo do ?ty? malých zapékacích misek.
  12. ?edar nastrouháme a t?etinu ho zamícháme do bramborové kaše.
  13. Bramborovou kaši nandáme na zeleninovou sm?s a posypeme ji zbylým nastrouhaným ?edarem.
  14. Vegetariánský cottage pie pe?eme v troub? vyh?áté na 180 °C patnáct až p?tadvacet minut podle toho, v jak velkých miskách kolá? máme.
  15. Hotový cottage pie rozhodn? nepodáváme s hranolkama. Troška hráškového pyré, se kterým se kolá? také n?kdy servíruje, je rozhodn? lepší volba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..