M?j nejoblíben?jší salátový dresink a drobná vzpomínka na léto plné food festival?.
V ?esku jsem se se sezamovo-sójovou zálivkou na salát nikdy nesetkala. Zato v Anglii je všudyp?ítomná. Prodává se b?žn? v supermarketech, ale já jsem nejrad?ji, když na ni narazím na n?kterém ze zdejších food festival?..
V Anglii je b?žné, že prodejce láká nové zákazníky na ochutnávku svých výrobk?. Na food festivalech jsou tak vždy na pultech stánk? nabízejících tyto produkty do ?ady vyskládané misti?ky, ze kterých lidé mohou ochutnávat r?zná chutney, ochucené oleje a dresinky. Obzvláš? tam, kde se prodávají chilli omá?ky je to docela sranda. I mn? už jednou musel švarný Jamaj?an poskytnout první pomoc v podob? láhve vody po té, co jsem mu tvrdila, že já jsem na ostré chilli papri?ky vážn? zvyklá. No, do té doby jsem netušila, co za brutální chilli p?stují na Jamajce.
Na anglických food festivalech tak má ?lov?k úžasnou p?íležitost ochutnat omá?ky r?zných chutí. I p?esto si ale tém?? vždy z takové akce odnáším lahvi?ku sezamovo-sójového dresinku. Ta chu? sezamu a slané sójové omá?ky je prost? návyková.
Úkol na zimu tak byl jasný. Nau?it se d?lat vlastní sezamovo-sójový dresink, abych si s vypuknutím další food festivalové sezóny mohla kupovat i jiné zálivky než jenom tu sezamovo-sójovou.
Ingredience
- 2 lžíce sójové omá?ky tamari (doporu?uji v?novat ?as i peníze k nalezení opravdové tamari, protože ta chu? je úpln? n?kde jinde než v p?ípad? oby?ejné sójovky a v dresinku obzvláš? dob?e vynikne)
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce arašídového oleje
- 2 lži?ky nastrouhaného ?erstvého zázvoru
- 1 podrcený stroužek ?esneku
Jak p?ipravit sezamovo-sójový dresink
- Výborná vychytávka je dát všechny ingredience do skleni?ky s uzáv?rem (nap?. od oliv), skleni?ku uzav?ít a d?kladn? s ní zat?epat. Olej s omá?kou se promísí mnohem snázeji, než kdybyste je zu?iv? promíchávali lži?kou
- Zálivka se výborn? hodí jak do oby?ejného listového salátu, tak i do sofistikovan?jších kreací v asijském duchu.
- P?ed p?idáním dresinku do salátu ale nezapome?te omyté listy salátu d?kladn? osušit od p?ebyte?né vody, jinak se na nich zálivka neuchytí. Pomoct si m?žete ?istou ut?rkou, ale úpln? nejlepší je odst?edivka na salát.