Vegetariánské bolo?ské t?stoviny

O tom, co všechno se ?lov?k o sob?, láhvi vína, švýcarském armádním nožíku a o svém vztahu ke spolubydlícímu nedozví, když se pustí do va?ení t?stovin.

Vegetariánské t?stoviny bolognese

Vegetariánské t?stoviny bolognese



Je to snad p?esn? rok, co jsme si ?ekli, že mít pokoj jenom k uskladn?ní vysava?e je trochu rozma?ilost a taky, že každá libra je dobrá a poskytli jsme p?íst?eší jednomu životem nezkušenému anglickému mládenci, kterému jsme se snažili namluvit, že udržovat pokojovou teplotu na 16 °C je neskute?n? ekologické a proto se u nás bude topit jenom tak zlehýnka.

Moc s tímhle naším názorem nesouhlasil a naše vzájemná náklonnost nepat?ila práv? k t?m nejv?elejším. Jednou jsem se proto docela nasmála, když si náš životem nezkušený anglický mládenec koupil láhev vína a místo pro Angli?ana klasického šroubovacího uzáv?ru m?la korkový špunt. Že je anglický mládenec životem nezkušený se pozná podle toho, že neumí otev?ít víno, které od vás vyžaduje trochu víc úsilí než jenom oto?it uzáv?rem po sm?ru hodinových ru?i?ek.

Nem?la jsem se moc smát. Rok se sešel s rokem a já jsem koupila chianti. ?íkala jsem si, že když Jamie Oliver píše, že v jeho vegetariánských t?stovinách má být chianti, tak že se plácnu p?es kapsu a to chianti jenom kv?li t?m t?stovinám koupím.

Do té doby jsem v??ila pravidlu, že v Anglii mají všechna vína šroubovací uzáv?r a že jedinou vy jímkou jsou francouzská vína.

Te? vím ješt? o jedné vy jímce. Korkem je zašpuntované i chianti.

Že neumím otev?ít víno jsem se dozv?d?la až ve svých 3* letech.
Od osmnácti každé víno vesele otevírám takovým tím otvírákem, který p?ipomíná andílka s k?idýlkama a který ve mn? vytvá?el mylnou iluzi, že otev?ít víno je n?co hrozn? snadného.

Když jsem ale z?stala sama doma jenom ve spole?nosti chianti a švýcarského nožíku, mé p?edstavy o fungování vesmíru se razantn? zm?nily.

Už se nesm?ju našemu životem nezkušenému anglickému spolubydlícímu a už si nemyslím, že umím otev?ít víno. Vím ale, že bolo?ské t?stoviny podle Jamieho Olivera jsou moc dobré i bez chianti. Vlastn? to chianti chutnalo výborn? jenom tak ve skleni?ce a myslím, že do va?ení by ho byla v??ná škoda.

Ingredience

  • 25 g sušeného h?ibu smrkového, kterému se také n?kdy ?íká houby porcini
  • 2 o?išt?né mrkve
  • 1 ?ervená cibule
  • 3 stroužky ?esneku
  • 100 ml vína chianti (pokud ho umíte otev?ít)
  • 2 plechovky konzervovaných cherry raj?at
  • 50 g zelené ?o?ky namo?ené p?es noc
  • 50 g parmezánu nastrouhaného
  • 1/2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • rostlinný olej na smažení
  • 150 g t?stovin nebo tolik, jak moc velký hlad máme

Postup

  1. Sušené houby dáme do misky a zalijeme hrnkem vroucí vody. Necháme p?l hodiny odležet.
  2. Mrkev nakrájíme na v?tší kusy a cibuli oloupeme a rozp?líme.
  3. Mrkev, cibuli, stroužky ?esneku a rozmarýn dáme do food procesoru a n?kolika pulzy nasekáme nahrubo.
  4. V hlubší pánvi si rozeh?ejeme olej.
  5. Do pánve nasypeme sm?s nasekané mrkve s cibulí, d?kladn? promícháme, p?ikryjeme a za ob?asného promíchání dusíme dvacet minut.
  6. Mezi tím si houby nasekáme najemno. Vodu, ve které houby ležely nevyléváme.
  7. Otev?eme konzervy raj?at a s pomocí lžíce v nich raj?ata rozbijeme na menší kousky.
  8. Jakmile zelenina v pánvi zm?kne, zvýšíme výkon sporáku na maximum a do pánve p?idáme nakrájené houby i s odloženou vodou a pokud se nám ho poda?ilo otev?ít, tak i chianti. Po?káme, až se nám vypa?í z pánve tekutina, snížíme teplotu na polovinu a do pánve p?idáme namo?enou zelenou ?o?ku, konzervovaná raj?ata i se š?ávou a ješt? jeden hrnek vody.
  9. Vše dob?e promícháme a na mírném až st?edním ohni va?íme p?ta?ty?icet minut. Omá?ka by m?la zhoustnout.
  10. Mezi tím si uva?íme t?stoviny. P?i slévání t?stovin si necháme asi tak hrnek vody, ve které se va?ily.
  11. Až je omá?ka hotová, sundáme ji ze sporáku a p?imícháme do ní polovinu parmezánu a uva?ené t?stoviny.
  12. Pokud se nám zdá omá?ka p?íliš hustá, na?edíme jí vodou z t?stovin. Vodu p?iléváme postupn?, abychom dosáhli té správné hustoty a nep?ehnali to.
  13. T?stoviny rozd?líme na talí? a posypeme druhou polovinou parmezánu.
  14. Servírujeme s chianti a jsme rádi, že jsme ho neum?li rozd?lat a víc tak dobrého vína nám zbylo k pití.

Recept je p?evzatý od Jamieho Olivera a upravený k obrazu mému, mým možnostem a chutím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..