Bakewell puding

Jeden z nejtradi?n?jších anglických dezert?.

Malinový bakewell puding

Malinový bakewell puding



Bakewell puding je dobrou ukázkou toho, pro? mám na blogu tak málo fotek. P?i nakrajování i konzumaci celého kolá?e jsem u sebe m?la hned t?i potencionální fotografy a na to, že by se m?l puding vyfotit, jsme si vzpomn?li t?sn? p?ed tím, než Miloš zabo?il lži?ku do posledního dílku. Proto je ten kousek na fotce takový trochu rozpadlý a neestetický.
Mystická tvá? Derbyshiru

Mystická tvá? Derbyshiru


Bakewell puding nijak nesouvisí s tím, že by byl správn? upe?en. Je to jenom zajímavá shoda náhod. Tenhle dezert získal své jméno podle derbyshirské vesnice Bakewell. Ani její jméno ale nijak nesouvisí s dobrým pe?ením. Název vesnice odkazuje údajn? na místní studnu.
Bakewell puding má ješt? svého mladšího p?íbuzného jménem bakewell tart. Jsou si docela podobní, ale Bakewellané a tradicionalisté vám vysv?tlí, že to není jedno a totéž.

Takže, jaký je rozdíl mezi bakewell pudingem a bakewell tartem?

Bakewell puding byl poprvé upe?en n?kdy v první polovin? 19. století ve vesnici Bakewell. Bakewell tart s touhle vesnicí nemá nic spole?ného. Kolá? vymyslela firma Mr Kipling asi jako p?ístupn?jší verzi bakewell pudingu.

Bakewell puding se skládá z krusty vytvo?ené z listového t?sta, která je pot?ená ovocnou marmeládou (nej?ast?ji jahodovou nebo malinovou) a napln?ná sm?sí vajec, másla, cukru a mletých mandlí. Tart se narozdíl od toho d?lá z k?ehkého t?sta, mandlová nápl? neobsahuje vejce a povrch kolá?e je posypán mandlovými plátky.

Mlžné krásy Derbyshiru

Mlžné krásy Derbyshiru


Pokud byste se náhodou n?kdy ocitli v Bakewellu, asi budete za nejtradi?n?jším pudingem sm??ováni do obchodu The Old Original Bakewell Pudding Shop, kde tenhle tradi?ní recept údajn? pe?ou podle toho nejstaršího a nejorigináln?jšího receptu. Jejich puding je d?kazem toho, že to co je staré a tradi?ní, nemusí vždy být to nejlepší. Pokud tedy do doby vaší p?ípadné návšt?vy Bakewellu v The Old Original Bakewell Shopu neobjeví ješt? starší a zárove? mnohem lepší recept, rad?ji si tam puding nekupujte a spíš si upe?te ten m?j podle tradi?ního receptu z BBC. Je mnohem lepší a pro cizince, kte?í do Derbyshiru dorazili ze zchoulostiv?lé jižní Anglie, výrazn? straviteln?jší.

Ingredience

  • 1 plát vyváleného listového t?sta
  • 5 lžic malinové marmelády
  • 150 až 300 g malin (mohou být klidn? rozmrazené z mrazáku)
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 5 vajec
  • 150 g mletých mandlí

Postup

  1. Dortovou formu si vyložíme rozváleným listovým t?stem.
  2. Povrch listového t?sta pot?eme marmeládou a poklademe malinami.
  3. Ru?ním šleha?em promícháme máslo s cukrem do p?ny.
  4. Nyní do sm?si másla a cukru p?idáme vždy jedno vejce, zapracujeme ru?ním šleha?em, p?idáme p?tinu mandlí, zapracujeme a tak postupujeme, dokud nespot?ebujeme všechna vejce i mandle.
  5. Mandlovou sm?s nalijeme do dortové formy. Uhladíme povrch a nožem od?ízneme p?ípadné p?e?uhující okraje z listového t?sta.
  6. Puding pe?eme v troub? vyh?áté na 190°C 35 až 40 minut, dokud povrch neza?ne zlátnout.

Bohužel netuším, jak puding chutná vytažený p?ímo z trouby, ale von?l úžasn?. Pokud jej ale budete jíst t?eba až druhý den vychladlý, tak doporu?uji ho dát nah?át do trouby. Listové t?sto zk?upatí a chut? se výborn? rozvinou. M?am…

Bakewellský krasavec

Bakewellský krasavec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..