Curry z kalabasy a raj?at

Ke kalabase se nehodí jenom maté. Dob?e taky chutná t?eba s raj?aty.
kalabasa_curry

Poslední z recept?, který vznikl p?i tvorb? ?lánku o exotické zelenin? pro web Vitalia.cz
Recept je to jednoduchý, ale myslím, že kv?li použité zelenin? snad i ten nejzajímav?jší.

Pokud jste si totiž stejn? jako já mysleli, že kalabasa je s námi na sv?t? jenom proto, aby se z ní d?laly nádoby na maté, tak budete asi p?ekvapeni tím, že kalabasa je p?edevším zelenina chutí, použitím a ob?as i vzhledem podobná cuket?.
kalabasa
Až když kalabasa pln? dozraje, tak její oplodí zd?evnatí a potom se skv?le hodí na výrobu nádob mimo jiné i na maté nebo k výrob? rezonan?ních ?ástí hudebních nástroj?.

Já maté nepiju už roky a všeobecn? dávám p?ednost keramickým hrní?k?m, takže doporu?uji kalabasu sníst.

Jenom pozor. Kalabasa stejn? jako ostatní plody rostlin z rodu tykvovitých obsahuje fytochemickou látku cucurbitacin, která ve vysokém množství m?že zabíjet. Normáln? se v kalabase tenhle zabiják v nebezpe?ných koncentracích nevyskytuje. Když se vám ale do ruky dostane špatn? skladovaná kalabasa, m?že se stát, že budete mít sm?lu a kalabasa bude to poslední, co kdy sníte. Pokud si tedy chcete být stoprocentn? jistí, že se nechystáte, uva?it si své poslední jídlo, doporu?uji vždycky ochutnat kousí?ek syrové kalabasy. Když bude nep?irozen? ho?ká, tak jí nehost?te ani svého nejv?tšího nep?ítele.

A ješt? jedno užite?né upozorn?ní. Krom? toho, že kalabasa m?že mít tisíc tvar?, tak má také tisíc jmen. V obchod? ji tak taky m?žete najít pod jmény indická okurka, lagenárie, bottle gourd squash, loki, cucuzza nebo dudhi.

Ingredience

  • 1 kalabasa (cca 400 g) oloupaná, odsemen?ná a nakrájená na p?l až centimetrové kostky
  • 300 g cherry raj?at nakrájených na menší kousky
  • 180 g bílého jogurtu
  • 1 lži?ka mleté papriky
  • 1 lži?ka kurkumy
  • 1 lži?ka ?ímského kmínu
  • špetka kajenského pep?e
  • 1 lžíce ho??i?ného semínka
  • 1 sušená chilli papri?ka
  • špetka soli
  • 1 lžíce rostlinného oleje na smažení

Postup

  1. Nakrájenou kalabasu dáme do hluboké pánve a zalijeme polovinou hrnku vody. Kostky kalabasy by nem?ly být úpln? pono?ené. Do pánve p?idáme mletou papriku, kajenský pep?, kurkumu a s?l. Vše dob?e promícháme.
  2. Pánev p?ikryjeme a kalabasu na st?edním ohni dusíme p?t minut.
  3. Do pánve p?idáme raj?ata a dusíme ješt? deset minut.
  4. Curry by v pr?b?hu va?ení nem?lo p?ijít o všechnu vodu. M?lo by p?ipomínat hustou polévku. Pokud se nám ze zeleniny vyva?ilo p?íliš moc tekutiny, dolijeme do pánve pot?ebné množství vody.
  5. Do bílého jogurtu p?idáme n?kolik lžic curry a d?kladn? rozmícháme. Takto na?ed?ný jogurt vmícháme do curry.
  6. Na menší pánvi si rozeh?ejeme rostlinný olej a p?idáme do n?j ho??i?ná semínka a sušenou chilli papri?ku. Ko?ení smažíme dokud ho??i?ná semínka neza?nou praskat. Po té je i s olejem vsypeme do hotového curry, promícháme a podáváme.
  7. Curry m?žeme podávat jak s rýží, tak i t?eba s uva?eným bulgurem nebo kuskusem.

Originální recept pochází z webu Local Global Kitchen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..