Marocká polévka s ko?ením ras el-hanout

Tuhle polívku jsem va?ila s p?esv?d?ením, že nám vydrží minimáln? na t?i dny.

P?ece jenom více než kilo zeleniny a litr a p?l zeleninového vývaru p?sobí dost monumentáln?. Však jsem kv?li tomu také vytáhla náš nejv?tší hrnec, který jsme si po?ídili, když jsme naše známé pozvali na ?eský guláš.

Nevím, kde se stala chyba. Jestli kilo zeleniny není tak moc, jak to na první pohled vypadá nebo jestli jsme jenom hrozní žrouti, ale po vydatném polívkovém ob?d? jsme málem nem?li co ve?e?et.

Ponau?ením plynoucím z tohoto receptu je tak moudro N?kdy Není všechno tak velké, jak se na první pohled zdá.

Ale abych nekon?ila tak pesimisticky, tak musím ?íct, že kombinace lehce pálivé zeleninové polívky se studeným a mátov? sv?žím jogurtem je to nejlepší, co jsem v tomhle týdnu zatím ochutnala.

Ingredience

  • 400 g mrkve
  • 300 g máslové dýn? (neboli správn? ?e?eno máslové tykve)
  • 200 g brambor
  • 200 g pastináku
  • 1 cibule
  • 3 stroužky ?esneku
  • 1 lžíce ko?ení ras el-hanout
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • s?l a pep?

K podávání

  • 200 g ?eckého jogurtu
  • v?tší hrst nasekaných ?erstvých lístk? máty
  • pep?

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na osminky a rozd?líme na jednotlivé vrstvy. Mrkev, dýni, brambory a pastinák o?istíme a nakrájíme na v?tší kostky. P?ípadn? se podíváme v supermarketu, která zelenina se prodává už nakrájená na úhledné kousky, budeme se styd?t za své neekonomické chování a budeme doufat, že ty kousky mrkve pocházejí z k?ivých jedinc?, kte?í by jinak skon?ili v odpadu a sv?j mrkví život prožili beze smyslu.
  2. Všechnu zeleninu spole?n? s oloupanými stroužky ?esneku promícháme s olivovým olejem, ko?ením ras el-hanout, solí a pep?em.
  3. Takto ochucenou zeleninu rozložíme na plech vyložený pe?ícím papírem a v troub? rozeh?áté na 200°C pe?eme 35 minut nebo tak dlouho, dokud zelenina není m?kká a neza?ne lehce karamelizovat.
  4. Upe?enou zeleninu p?endáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, p?ivedeme k varu a va?íme 5 minut.
  5. Nakonec zeleninu rozmixujeme do konzistence hladkého krému a pokud nám polívka p?ijde p?íliš hustá, tak ji do?edíme na požadovanou hustotu vodou.
  6. Polívku na talí?i doplníme ?eckým jogurtem smíchaným s nasekanou mátou a pep?em.

Originální recept pochází z BBC.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..