Rizoto s chesyrským sýrem, pórkem a sladkou bramborou

Rizoto v britském stylu a n?co málo o cheshirském sýru a sýrech v Británii obecn?.

Na za?átku ?ervence jsme vyrazili na Cheese and Chilli festival, o kterém si m?žete víc p?e?íst v mém ?lánku na Vitalia.cz.

Tenhle festival m? p?im?l trochu hloub?ji se zamyslet nad britskými sýry. Do té doby jsem si totiž myslela, že britské sýry se dají shrnout do dvou slov: cheddar a stilton.

Jenomže ono to tak v?bec není. Pravda, Britové nemají asi nic tak úžasného jako jsou naše tvar?žky, ale jinak si dovoluji ?íct, že tradi?ních sýr? mají snad víc než my. Chce to jenom hledat a nenechat se ubít tou hromadou cheddaru v supermarketech.

A když jsem se tak zamýšlela nad tou ší?í britského sýra?ství, objevila jsem stránku britishcheeseboard.com. Krom? toho, že každý britský sýr je tam p?kn? popsaný, je taky plná lákav? zn?jících recept?.

P?ekvapilo m?, že když jsem se zadívala na ten dlouhý seznam jídel a ?ekla jsem si: “Tak jo, zkusím ud?lat t?eba tohle šílen? zn?jící rizoto se sladkými bramborami a cheshirským sýrem,” nem?la jsem problém tenhle pro m? docela exoticky zn?jící sýr v Sainsbury`s najít. Asi zase tak moc exotický nebude.

Cheshirský sýr se strukturou trochu podobá našemu balkánskému sýru. Není ale v?bec tak slaný a také se neprodává v nálevu jako balkán. Je to vlastn? hlavn? ta drobivá struktura, co mn? nutí tyhle dva sýry k sob? p?irovnávat.

A pokud jde o samotné rizoto, myslím, že kdyby tenhle recept uvid?l n?jaký ortodoxn? smýšlející Ital, za?al by se zoufalstvím to?it na hlav?.

Kdo to kdy vid?l, dávat do rizota sladké brambory! Vždy? to zní hrozn?! Jenomže on výsledek nakonec není v?bec tak špatný. Doporu?uji pro jednou zapomenout na sušená raj?átka, ch?est a cuketu a zkusit se místo toho rozjet trochu v anglickém stylu neboli smícháme nesmíchatelné a ono to p?ekvapiv? nebude chutnat v?bec zle.

Ingredience

  • 200 g rýže arborio
  • 1 sladká brambora nakrájená na malé kostky
  • 1 pórek nakrájený na tenká kole?ka
  • 250 ml ?erveného vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g sýra Cheshire nadrobeného na menší kousky
  • hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
  • rostlinný olej na smažení
  • s?l a pep?

Postup

  1. V hluboké pánvi si rozpálíme olej a deset minut za ob?asného promíchání na n?m smažíme kousky sladké brambory.
  2. K brambo?e p?idáme rýži, promícháme a minutu smažíme.
  3. Rýži zalijeme vínem a po?káme, až se vypa?í v?tšina tekutiny.
  4. Do pánve p?ilijeme polovinu zeleninového vývaru a necháme v n?m rýži va?it deset minut.
  5. Po té do pánve p?idáme pórek a postupn? p?iléváme vývar po jednotlivých nab?ra?kách, dokud rýže není m?kká. V této fázi také rizoto dochutíme solí a pep?em.
  6. Jakmile máme pocit, že rýže už je uva?ená, necháme z pánve vyva?it vývar tak, aby v rýži nebylo p?íliš moc tekutiny.
  7. Pánev sundáme ze sporáku a do ješt? teplého rizota p?imícháme v?tšinu cheshirského sýra a také petrželku. Vše dob?e promícháme.
  8. Rizoto naservírujeme na talí?e a posypeme zbylým sýrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..