Netradi?ní variace na známé téma.
V Anglii není problém sehnat v b?žném supermarketu kvalitní hummus nejr?zn?jších p?íchutí. Sušená raj?ata, karamelizovaná cibulka nebo jalapeno papri?ky jsou zde v cizrnové pomazánce samoz?ejmými ingrediencemi.
Když se proto ?lov?ku zasteskne po mixování cizrny, je pot?eba vymyslet n?co origináln?jšího, než jenom koupit skleni?ku sušených raj?at.
A protože mn? v pam?ti uvízla vzpomínka na chu? pe?eného pasty?áku s ?esnekem ze zimní zeleninové polévky, p?emýšlela jsem, jak tuhle skv?lou kombinaci propašovat i do n?jakého mlo?ího receptu. Touha mixovat cizrnu se tak spojila s touhle pastinákovou pot?ebou a výsledkem je úžasný hummus netradi?ní chuti, kterému ty jinak tak dobré supermarketové verze nesahají ani po dno misky.
Ingredience
- 400 g pastináku
- 1 pali?ka ?esneku
- 1 plechovka cizrny
- olivový olej
- tymián
- citronová š?áva
- s?l a pep?
Postup
- Pastinák oškrábeme a nakrájíme na cca 1 cm velké kostky.
- Na plechu vyloženém pe?ícím papírem promícháme pastinák se lžící olivového oleje, tymiánem, špetkou soli a pep?e.
- Pastinák pe?eme v troub? vyh?áté na 200°C 45 minut.
- Po vložení pastináku do trouby si rozd?líme pali?ku ?esneku na jednotlivé stroužky, které ale neloupeme.
- Stroužky ?esneku promícháme s troškou olivového oleje a po 15 minutách pe?ení pastináku, je p?idáme na plech a dál pe?eme pastinák a ?esnek spole?n?.
- Po té, co upe?ený pastinák a ?esnek vyndáme z trouby, snažíme se ?esnek co nejrychleji vyloupat, aby nám neztvrdl a nep?ichytil se ke šlupce.
- Ve food procesoru rozmixujeme upe?ený pasty?ák a ?esnek spole?n? se scezenou cizrnou.
- V pr?b?hu mixování p?idáváme olivový olej, abychom dosáhli jemné krémovité konzistence. Mn? to vydalo na t?i lžíce oleje.
- Podle pot?eby hummus dochutíme solí, pep?em a kapkou citrónové š?ávy.