Rizoto z quinoi se zeleným ch?estem

Zdrav?jší varianta nejv?tšího vynálezu italské kuchyn?.

Miluji italské rizoto plné parmezánu a másla.

Myslím ale, že naposledy jsem rizoto d?lala asi tak p?ed t?emi lety. D?vody, pro? jsem rizoto do své kuchyn? tak dlouho nepustila jsou hned dva.

Zaprvé, asi už jsem se zde n?kdy zmi?ovala o tom, že mn? nebaví n?jaké jídlo va?it podruhé nebo nedejbože snad pot?etí a po?tvrté. A i když je rizoto super, tak p?i jeho p?íprav? m? už nemá co p?ekvapit a tak pro m? tenhle jinak úžasný pokrm n?jak ztratil na atraktivit?. A samoz?ejm? druhým d?vodem, pro? jsem na rizoto tak trochu zanev?ela je, že je tak dekadentn? dobré, až z té spousty parmezánu a bílé rýže mám týdenní vý?itky sv?domí.

Taková quinoa, ale ?eší oba dva výše zmín?né problémy.

Ud?lat rizoto z quinoi místo rýže je rozhodn? výzva. A také p?edpokládám, že quinoa ješt? ni?í postav? neublížila.

P?i p?íprav? tohodle quinota jsem postupovala úpln? stejn?, jako když d?lám klasické rizoto. Jediný rozdíl byl v tom, že p?i va?ení quinoi jsem spot?ebovala asi jednou tolik vývaru než v p?ípad? rýžového rizota. Prost?, quinoa je n?jak víc žíznivá.

Ingredience

  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky ?esneku nakrájené najemno
  • 300 g quinoi
  • 125 ml bílého vína
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g zeleného ch?estu nakrájeného na kousky velikosti sousta
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 20 g másla
  • rozmarýn
  • s?l a pep?
  • olivový olej

Postup

  1. Na olivovém oleji zp?níme nakrájenou cibuli s ?esnekem.
  2. K cibuli p?idáme quinou a krátce ji opražíme.
  3. Quinou zalijeme vínem, po?káme až se tekutina vypa?í a za?neme po nadb?ra?kách p?ilévat zeleninový vývar. Vždycky když se tekutina vypa?í, p?ilijeme další nab?ra?ku vývaru. Mn? to vydalo p?esn? na litr a p?l vývaru. Je ale dost možné, že budete mít jinak žíznivou quinou a budete vývaru pot?ebovat mén? nebo klidn? i více.
  4. Až za?ne quinoa m?knout a za?neme p?emýšlet o poslední nab?ra?ce vývaru, tak do pánve p?idáme ch?est a dál pokra?ujeme, dokud není quinoa m?kká podle našich p?edstav.
  5. Na záv?r do quinoi p?idáme máslo, p?lku nastrouhaného parmezánu a vše dochutíme solí, pep?em a rozmarýnem.
  6. Zbylým parmezánem quinoto posypeme na talí?i a p?emýšlíme o tom, jestli je lepší rizoto z nezdravé bílé rýže nebo tohle neuv??iteln? zdraví prosp?šné quinoto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..