Salát caprese trochu jinak a lépe.
I když tohle prý není b?žná anglická zima, chce se mn? poslední dny radostn? zvolat: “Anglie je Kalifornií Evropy!”
V sobotu jsem odlítala z Brna, kde bylo n?co jako deset stup?? pod nulou a paní na letišti u p?epážky mn? ?íkala, že asistent pro m? p?ijde, až budou v?d?t, jestli letadlo z Londýna kv?li sn?hu v?bec p?istane. Nechci v?d?t, co to v letištním slangu znamená, když letadlo nep?istane.
V ned?li jsme vyrazili do Londýna. Bylo ?trnáct stup?? nad nulou a já jsem litovala, že jsme nikde nenarazili na stánek se zmrzlinou. Nikdy jsem si totiž v polovin? ledna nedala v Evrop? zmrzlinu a hrozn? ráda bych si tenhle zážitek zapsala do svého seznamu absurdit.
Prost? po týdnu lehkého mrazu a p?ti minut sn?žení (což jsem propásla, protože jsem krut? mrzla v Brn?) tady máme naprosto stejné po?así jako když jsme p?esn? p?ed t?ema rokama dorazili do Kalifornie. Myslím, že v San Franciscu bylo každé dopoledne (než se rozhnaly ranní mlhy) snad i chladn?ji než u nás v Hampshiru u rybníka.
Takže, když už víte, jaké tady na severu máme po?así, asi vám salát caprese k ve?e?i nep?ijde jako tak moc zvláštní volba. Prost? v tom teplu má ?lov?k chu? na n?co sv?žího a lehkého.
Recept jsem si vyp?j?ila od Nigelly Lawson a op?t ho upravila k obrazu svému. V?ele doporu?uji se ?ídit mým postupem, protože nechat mozzarellu marinovat v bazalkovém oleji byl vážn? dobrý nápad.
Ingredience
- 330 g cherry raj?at
- 2 bochánky mozzarelly
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- svazek ?erstvé bazalky
- s?l a pep?
Postup
- Raj?ata na plechu vyloženém pe?ícím papírem promícháme s dv?mi lžícemi olivového oleje, špetkou soli a troškou ?erstv? namletého pep?e.
- Raj?ata pe?eme v troub? vyh?áté na 220°C 25 minut.
- Mezi tím ponorným mixérem nebo food procesorem rozmixujeme všechnu bazalku s dv?mi lžícemi olivového oleje, lžící vinného octa a špetkou soli s pep?em.
- Mozzarellu natrháme na kousky o velikosti sousta, promícháme s bazalkovým olejem a necháme marinovat klidn? i ?ty?i hodiny.
- Upe?ená raj?ata necháme schladnout (klidn? také i ?ty?i hodiny) a p?i podávání je naklademe na talí? spole?n? s marinovanou mozzarellou a vše pokapeme zbylým bazalkovým olejem.
Ideální letní ve?e?e, která se hodí i pro teplé zimní ve?ery.