Pastináková polévka s pe?eným ?esnekem

Krátká úvaha nad ošklivou praxí kradení recept?.

Když práv? nemám kreativní chvilku, nebojím se sem na blog dát i recept, který jsem našla v n?jaké kucha?ce nebo na internetu a který jsem následn? vyzkoušela. Zásadn? sem dávám recepty z anglických zdroj?, protože si ?íkám, že ne každému se chce kupovat zahrani?ní kucha?ky nebo brouzdat po anglicky psaných webech.

Po každé, když sem ale takový recept dám, uvedu odkud pochází a navíc to  také nikdy není ten stejný recept jako byl jeho originál. Vždycky si v pr?b?hu va?ení n?co upravím k obrazu svému a tak vám taky daný recept p?edložím.

Nap?íklad dneska jsem uva?ila úžasnou pastinákovou polévku podle blogu yummibeet.com. Razím teorii, že ?esneku a cibule není nikdy dost a tak jsem ob? dv? tyhle ingredience zdvojnásobila. Taky jsem k pastináku nep?ilila hned šest hrnk? vývaru, ale tekutinu p?idávala postupn?, abych zjistila, že ?ty?i hrnky bohat? sta?í. Do popisu p?ípravy jsem také p?idala své zkušenosti s mixováním a nakonec jsem z celého receptu vynechala citrón, protože ten mn? v polívkách vždycky spíš napáchal neplechu než užitek.

P?es toto všechno se ale nestydím p?iznat, že recept není m?j a že jsem se inspirovala u n?koho jiného.

O to víc mn? ale vadí, když potom najdu t?eba na webu ?asopisu Prima Fresh ten stejný recept, ze kterého jsem vycházela i já. Recept je pouze p?eložený do ?eštiny a krom? jakéhokoliv osobního vkladu  samoz?ejm? také postrádá jakoukoliv informaci o tom, že se jedná o p?evzatý recept.

Jasn?, u ?lánku je napsáno, že autorem fotografií je yummibeet.com. Ale informace o tom, kdo je autorem receptu už n?jak chybí. Navíc, každý, kdo nikdy nenarazil na web yummibeet.com si m?že myslet, že yummibeet.com je jméno fotografa, který vyfotografoval polévku p?ipravenou redaktory ?asopisu Prima Fresh.

Jenom jako drobná perli?ka potom už v celé téhle kauze p?sobí oznámení, které najdete hned pod receptem a které vám sd?luje, že “Další originální recepty na h?ejivé polévky najdete v novém ?ísle ?asopisu Prima Fresh.”

Jestli tohle je originální recept, tak já jsem asi Jamie Oliver!

Vymýšlet recepty je t?žké. Navíc, v?tšina zajímavých a neot?elých chu?ových kombinací už byla vymyšlena n?kým p?ed námi. Není proto rozhodn? ostuda sdílet se sv?tem recept, který ?lov?ka n?jak inspiroval a který je tak vyda?ený, že jeho objev by byla škoda nechávat si pro sebe. Je ale ostuda takový recept krást, vydávat jej za vlastní a neuvést zdroj, odkud recept pochází.

Myslím, že se tomu ?íká plagiátorství a že t?eba na vysoké škole za to hrozí vylou?ení a slušný ?lov?k by se toho nikdy nedopustil. Jenomže problém je, že internet na nás p?sobí tak hrozn? moc svobodn? a otev?en?, že najednou máme pocit, že všechno, co tam najdeme, si m?žeme odnést a vydávat za své.

No a te? si radši  poj?me pro zlepšení nálady uva?it tu polívku.

Ingredience

  • 4 velké pastináky oškrábané a nakrájené na v?tší kostky
  • 2 cibule nakrájené nahrubo
  • 10 stroužk? ?esneku neoloupaných
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 3 až 6 hrnk? zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • tymián
  • s?l a pep?

Postup

  1. Na plechu vyloženém pe?ícím papírem promícháme pastinák, cibuli, stroužky ?esneku, tymián, s?l a pep?.
  2. V troub? rozeh?áté na 200°C pe?eme zeleninu 45 minut a po té jí necháme vychladnout.
  3. Stroužky ?esneku oloupeme a spole?n? s ostatní upe?enou zeleninou a scezenými fazolemi je ve food procesoru nebo ru?ním mixérem rozmixujeme. Já jsem nejd?ív použila food procesor, ale a? jsem se snažila sebevíc, nebyla jsem schopná dosáhnout krémové struktury a tak jsem na to nakonec vzala i ru?ní mixér a myslím, že je to ta nejlepší kombinace. Food procesor rozmixuje velké kusy zeleniny a ru?ní mixér se postará o vytvo?ení krému.
  4. V pr?b?hu mixování k zelenin? postupn? p?iléváme zeleninový vývar tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované hustoty. Mn? to vyšlo na cca ?ty?i hrnky vývaru.
    >li>Nakonec polívku p?elijeme do hrnce, p?ivedeme k varu a podle pot?eby p?ípadn? ješt? dochutíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..