Na jednom konci je nezdravé, ale hrozn? dobré, jídlo Mac and Cheese, na druhém konci pomyslné osy je neuv??iteln? zdravá veganská varianta tohodle jídla a n?kde uprost?ed je moje vlastní verze.
P?vodní recept pochází z kucha?ky The Everything Healthy Casserole a jmenoval se Vegan Quinoa Mac and Cheese. Když se podíváte na ingredience mého receptu, tak vám asi hned dojde, že jsem hodn? popustila uzdu své fantazii.
Z originálního receptu tak z?stala asi jenom ta quinoa a všechny ostatní ingredience byly zam?n?ny za p?íjemn?jší varianty.
Brokolici jsem vym?nila za kuku?ici, sojové mléko ustoupilo tomu oby?ejnému kravskému, veganský sýr jsem se ani nepokoušela shán?t a použila starý dobrý ?edar a aby toho nebylo málo, tak jsem k tomu všemu ješt? p?ihodila trochu úžasné anglické slaniny, která je v Anglii úpln? n?co jiného než anglická slanina v Brn?.
Možná moje casserole te? už není tak krásn? veganské a zdravé, ale zato bylo moc chutné. A ta quinoa tomu aspo? trochu dodávala zdání zdravé ve?e?e.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku quinoi
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 100 g slaniny nakrájené na kostky
- 1 cibule nakrájená najemno
- 3 rozma?kané stroužky ?esneku
- 1 lžíce mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 a 1/2 hrnku nastrouhaného sýra
- 1 velká plechovka kuku?ice
- 100 g cherry raj?at rozp?lených
- 1/2 hrnku strouhanky z ?erstvého bílého pe?iva
- svazek petrželky nasekané najemno
- s?l a pep?
- olej na smažení
Postup
- Zeleninový vývar p?ivedeme k varu, nasypeme do n?j quinou, p?ikryjeme a va?íme 15 minut. Quinou necháme vychladnout a pokud nám v ní zbyla n?jaká p?ebyte?ná voda, tak ji slijeme.
- Na pánvi?ce za?neme smažit slaninu a až je tém?? hotová, p?idáme k ní nakrájenou cibuli, kterou smažíme ješt? tak 5 minut. Na poslední minutu k cibuli p?idáme ?esnek a dál smažíme.
- Do pánvi?ky ke slanin? a cibuli p?idáme mouku, d?kladn? ji promícháme a smažíme, dokud neza?ne o?íškov? von?t.
- Do pánve p?ilijeme mléko a za stálého míchání jej va?íme cca 3 minuty, dokud omá?ka neza?ne houstnout.
- Pánvi?ku odstraníme ze sporáku a hned do omá?ky p?imícháme 1 hrnek sýra, který d?kladn? v omá?ce rozmícháme. Omá?ku dochutíme solí a pep?em.
- V zapékací míse promícháme quinou, kuku?ici, raj?ata a sýrovou omá?ku.
- V misce si promícháme 1/2 hrnku sýra, strouhanku a petrželku a sm?sí posypeme quinou v zapékací míse.
- Quinou pe?eme v troub? vyh?áté na 180°C cca 20 minut, dokud sýr na povrchu neza?ne bublat.