Cibula?ka po britsku

V ?em se britská cibula?ka m?že lišit od té francouzské?

No p?ece v tom, že recept na ni pochází z BBC a že se francouzské ingredience vym?ní za britské suroviny.
Takže víno, které d?lá cibula?ku cibula?kou nahradí britský cider (rozhodn? ne ten francouzský) a místo gruyere se na tousty použije všudyp?ítomný ?edar.
Asi tahle zám?na lokálních surovin nebude tak úpln? od v?ci, protože musím ?íct, že díky cideru mn? britská cibula?ka chutnala mnohem víc než francouzský originál. Te? mluvím hlavn? o svých domácích pokusech o tu nejlepší cibula?ku. Vzpomínce na úžasnou francouzskou cibula?ku v Colmaru se rozhodn? hned tak n?co nevyrovná. Pokud jde ale o moje domácí va?ení, tak britská varianta vyhrává. Cider totiž polívce ubral tu zvláštní cibulovou sladkost, která mn? na tomhle druhu polívky ob?as nesedla a p?itom z ní neud?lal ani nic odporn? kyselého. Prost? dobrý britský cider v polívce tak správn? vyvážil chut?.
A ješt? jedna v?c byla na téhle polívce super…
Už dva m?síce va?ím v kuchyni, kde je i navzdory jinak docela velké nevybavenosti trouba s grilem, což do té doby pro m? byla v?c nevídaná. Ješt? mnohem víc super ale je, že se mn? pod tímhle grilem poda?ilo ud?lat tousty k cibula?ce, aniž bych p?i použití grilu zárove? nespustila požární alarm, jak už se mn? to b?hem t?ch dvou m?síc? párkrát poda?ilo.

Ingredience

na polívku

  • 50 g másla
  • 1 kg cibule nakrájené na tenká kole?ka
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml cideru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce ?erstvých lístk? tymiánu
  • s?l a pep?

na tousty

  • 4 krají?ky chleba (ne toustového)
  • 15 g másla
  • 100 g nastrouhaného ?edaru

Postup

  1. Na rozpáleném másle za?neme smažit cibuli, ke které p?isypeme cukr a vše dob?e promícháme.
  2. Na st?edn? silném ohni cibuli smažíme za ob?asného promíchání 45 minut. Cibule by se nem?la spálit, ale m?la by být ve výsledku m?kká a lepkavá.
  3. K cibuli p?ilijeme cider a necháme z n?j polovinu odpa?it.
  4. Po té do hrnce p?ilijeme zeleninový vývar, p?idáme tymián a bobkový list a polívku na mírném ohni va?íme 20 minut.
  5. Cibula?ku dochutíme solí a pep?em a p?ipravíme si tousty.
  6. V troub? si rozeh?ejeme gril a krají?ky chleba poklademe tenkými kousky másla a dáme je na chvilku pod gril.
  7. Když za?ne být chleba ope?ený, vyndáme jej z trouby a každý krají?ek posypeme sýrem. Tousty vrátíme pod gril a necháme je tam tak dlouho, dokud se sýr nerozte?e.
  8. Cibula?ku podáváme s teplými tousty a u jídla se nezapomeneme zmínit o tom, jak je ta britská cibula?ka mnohem lepší než francouzský originál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..