Pokud se chcete v Anglii hodn? najíst a p?itom neutratit moc liber, hledejte jídlo jménem jacket potatoes.
Je to obrovská pln?ná brambora, která se dá v restauraci sehnat kolem ?ty? až p?ti liber.
Jacket potatoes se nej?ast?ji plní sýrem a fazolema, ale pokud vám to není dost dobrý a p?iplatíte si pár pencí, m?žete dostat t?eba i bramboru napln?nou krevetama nebo tu?ákem.
Tahle vydatná brambora je ovšem i super ekonomický jídlo v p?ípad?, že si ji p?ipravujete doma, protože porce pro dva strávníky vás vyjde ani ne na libru a p?l a to je myslím, i na ?eský pom?ry hodn? hezká ?ástka.
Asi nejdražší na celé p?íprav? je po?ízení si speciálního plechu na jacket potatoes za devadesát pencí. Jasn?, že se brambory dají péct i bez tohodle úžasnýho gadgetu, ale odolejte n??emu tak prašt?nýmu v obchod? s domácím vybavením i navzdory tomu, že vám v kuchyni t?eba chybí struhátko nebo vále?ek na t?sto. Strouhat a válet prost? není tak d?ležitý, jako perfektn? péct brambory.
Ingredience
- 2 velké brambory p?ibližn? o váze 150 g (co osoba to jedna brambora)
- 1 cibule nakrájená na tenká ?tvrtkole?ka
- 400 g pe?ených fazolí z konzervy
- 3 lístky šalv?je nasekané najemno
- 1 chilli papri?ka nasekaná najemno
- 2 až 4 plátky ?edaru
- s?l a pep?
- rostlinný olej
Postup
- Brambory lehce pot?eme olejem, napícháme na hroty plechu na pe?ení brambor (p?ípadn? položíme na oby?ejný plech vyložený pe?ícím papírem) a dáme péct do trouby vyh?áté na 220°C.
- Brambory pe?eme 20 minut a po té teplotu snížíme na 190°C a ješt? je pe?eme 45 minut.
- Mezi tím si na rozeh?átém oleji zp?níme cibuli, ke které p?idáme fazole, chilli a šalv?j a proh?ejeme. Fazole podle pot?eby dochutíme solí a pep?em.
- Když jsou brambory hotové, ud?láme do nich podélný a p?í?ný ?ez. Brambory nerozkrajujeme úpln?, ale p?esto ?ežeme hodn? hluboko. Když od sebe opatrn? odtla?íme delší p?lky, m?la by se brambora krásn? rozev?ít, ale p?itom by všechny ?ásti m?li držet pohromad?.
- Do rozev?ené brambory vložíme plátky ?edaru a na n?j naneseme fazole a m?žeme podávat.
Nikdy bych nev??ila tomu, že fazole a brambora dokáží ud?lat tolik radosti.