Kokosové chutney

Tohle kokosové chutney se v jižní Indii tradi?n? jí s ?o?kovo-rýžovými pala?inkami idli dosa.

Na pala?inku se z poloviny naklade chutney a na druhou polovinu, p?ijde n?co, co mn? hodn? p?ipomíná š?ouchané brambory; pala?inka se p?eloží a (bezlepková) dobrota je na sv?t?. Pravda, brambory a kokos je pro evropana docela divná kombinace, ale vážn? to stojí za vyzkoušení.

Protože já jsem ale v?ci neznalý evropan, zachutnalo mn? tohle kokosové chutney i s cizrnovými smaženkami chana vada a umím si p?edstavit, že dokáže ud?lat hodn? parády všude tam, kam se hodí trocha sv?ží chuti p?ipomínající exotiku.

Ingredience

  • 1 kokosový o?ech
  • kousek zázvoru
  • chili papri?ky dle chuti
  • hrst ?o?ky v suchém stavu
  • špetka soli

Postup

  1. Kokosový o?ech rozbijeme – nejlépe tak, že jim bouchneme o n?co hodn? tvrdého, aby napraskl a necháme do n?jaké nádoby vytéct všechnu kokosovou vodu; potom kokosem tak dlouho boucháme, dokud se sko?ápka nerozd?lí na více ?ástí.
  2. Ze sko?ápky kokosu s pomocí nože dostaneme všechnu dužninu.
  3. V mixéru/food procesoru rozmixujeme kokosovou dužninu, zázvor a chili papri?ky.
  4. K takhle rozmixovanému kokosu p?ilijeme trochu vody a dál mixujeme. P?ilíváme vodu a mixujeme tak dlouho, dokud nedosáhneme krémovité konzistence chutnej. Mn? to vyšlo na cca 200 ml vody.
  5. Na rozpálené pánvi opražíme suchou ?o?ku. Že je hotová poznáme podle toho, že za?nou n?které kousky vydávat praskavý zvuk.
  6. ?o?ku p?imícháme do chutney a to ješt? trochu dochutíme solí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..