Tohle kokosové chutney se v jižní Indii tradi?n? jí s ?o?kovo-rýžovými pala?inkami idli dosa.
Na pala?inku se z poloviny naklade chutney a na druhou polovinu, p?ijde n?co, co mn? hodn? p?ipomíná š?ouchané brambory; pala?inka se p?eloží a (bezlepková) dobrota je na sv?t?. Pravda, brambory a kokos je pro evropana docela divná kombinace, ale vážn? to stojí za vyzkoušení.
Protože já jsem ale v?ci neznalý evropan, zachutnalo mn? tohle kokosové chutney i s cizrnovými smaženkami chana vada a umím si p?edstavit, že dokáže ud?lat hodn? parády všude tam, kam se hodí trocha sv?ží chuti p?ipomínající exotiku.
Ingredience
- 1 kokosový o?ech
- kousek zázvoru
- chili papri?ky dle chuti
- hrst ?o?ky v suchém stavu
- špetka soli
Postup
- Kokosový o?ech rozbijeme – nejlépe tak, že jim bouchneme o n?co hodn? tvrdého, aby napraskl a necháme do n?jaké nádoby vytéct všechnu kokosovou vodu; potom kokosem tak dlouho boucháme, dokud se sko?ápka nerozd?lí na více ?ástí.
- Ze sko?ápky kokosu s pomocí nože dostaneme všechnu dužninu.
- V mixéru/food procesoru rozmixujeme kokosovou dužninu, zázvor a chili papri?ky.
- K takhle rozmixovanému kokosu p?ilijeme trochu vody a dál mixujeme. P?ilíváme vodu a mixujeme tak dlouho, dokud nedosáhneme krémovité konzistence chutnej. Mn? to vyšlo na cca 200 ml vody.
- Na rozpálené pánvi opražíme suchou ?o?ku. Že je hotová poznáme podle toho, že za?nou n?které kousky vydávat praskavý zvuk.
- ?o?ku p?imícháme do chutney a to ješt? trochu dochutíme solí.