Curry okra s kuskusem

Heslem tohoto týdne je moudro: Va?it s masem umí každý; va?it chutn? bez masa je um?ní; ale opravdový kumšt je va?it bez masa v nevybavené kuchyni.

Je to docela absurdní… Doma v ?R jsem se vždycky, když m? zaujal n?jaký recept nejd?ív dívala na seznam ingrediencí, abych zjistila, co všechno pot?ebuji a co nemám šanci sehnat, aniž bych kv?li tomu podnikla výpravu do n?kolika specializovaných obchod?.

T?eba už dlouho se chystám vyzkoušet jambalayu, kterou jsem ochutnala v zim? na Novém Zélandu. Jenomže jednou z klí?ových ingrediencí tohodle jižanského rizota byla okra. A zkuste si n?kde v Brn? sehnat okru.

A te? tady v Anglii zjiš?uji, že všechny ty speciální suroviny, které jsem doma beznad?jn? shán?la a nebo kv?li nim rovnou recept zavrhla, nejsou v místních obchodech ni?ím speciálním.

Chcete okru? Sta?í ji b?hem nákupu p?idat do virtuálního košíku a sympa?ák ze Sainsbury nebo t?eba z Tesca vám ji doveze až dom?. Protože, kdo by tady nakupoval v obchod?, když každý supermarket rozváží, že jo.

Problém ale spo?ívá v n??em trochu jiném..

Když jsme se nast?hovali do našeho pronajatého bytu, spali jsme ve spacácích a jediným vybavením kuchyn? byl jeden kastrólek, pánvi?ka, prkýnko a n?ž, co jsme si den p?ed tím koupili v takovém zvláštním a neuv??iteln? levném obchod? s domácími pot?ebami.

Takže situace je momentáln? taková, že te? m?žu va?it z ?ehokoliv se mn? zalíbí, jenom se místo na seznam ingrediencí musím v receptu nejd?ív dívat na to, jak se dané jídlo p?ipravuje, abych v?d?la, jestli není pot?eba t?eba taková vymoženost jako je plech na pe?ení nebo ru?ní mixér.

Protože jsem ale prost? cht?la tu svoji vysn?nou okru a protože do prázdného bytu se nehodí žádné jiné jídlo tak dob?e jako kuskus, pustila jsem se do p?emýšlení nad tím, co se asi stane, když se tyhle dv? ingredience pustí do mé nevybavené kuchyn?.

Ingredience

  • 2 lži?ky curry pasty
  • 1 cibule najemno nakrájená
  • 1 ?ervená paprika nakrájená na tenké proužky
  • 170 g okry
  • 200 ml kokosového mléka
  • špetka ?ernuchy neboli ?erné cibule
  • rostlinný olej
  • 1 hrnek kuskusu nebo tolik, jak moc jste hladoví

Postup

  1. Na rozpálené pánvi rychle orestujeme curry pastu a p?idáme cibuli, kterou zp?níme.
  2. K cibuli p?idáme papriku a necháme ji trochu zm?knout.
  3. Lusk?m okry od?ízneme z každé strany špi?ku a stonek. Okru p?idáme do pánve a smažíme cca 2 minuty.
  4. zeleninu zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme ?ernuchou (a pokud nám sm?s p?ipadá moc suchá, p?ilijeme ješt? trochu vody. Dusíme deset minut.
  5. Mezi tím kuskus zalijeme stejným množstvím vody jako máme kuskusu, necháme nabobtnat a po té na?echráme vidli?kou.
  6. Na talí? navrstvíme kuskus a p?es n?j naklademe zeleninovou sm?s.

Myslím, že jako improvizace na téma okra a všeho všudy jedna pánvi?ka docela dobrý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..