Tohle letní po?así si p?ímo ?íká o polívku plnou raj?atové chuti, která se dá klidn? jíst i studená.
Recept na tu nejlepší rajskou polívku na sv?t? (samoz?ejm? hned po té mam?in?) pochází z mé v poslední dob? velmi ?asto otvírané kucha?ky Canteen: Great British Food. Trochu jsem si ho ale p?izp?sobila k obrazu svému, jak už to tak d?lávám a polívku jsem na záv?r doplnila pe?enou cizrnou. Ta je skv?lou náhradou za k?upavé rohlíky do polívky, protože je bezlepková a v??ím, že tak n?jak zdrav?jší.
Ingredience
- 1 kg zralých raj?at
- 200 ml raj?atového pyré
- 70 g raj?atového protlaku
- 30 ml olivového oleje
- 20 ml jable?ného octa
- 2 rozma?kané stroužky ?esneku
- velká hrst nasekané bazalky
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžíce uzené papriky
- s?l
- V misce si smícháme raj?atové pyré, raj?atový protlak, olivový olej, jable?ný ocet, ?esnek, bazalku, bobkový list, papriku a s?l.
- Raj?ata rozp?líme a naskládáme do zapékací misky, plechu nebo skv?lé nádoby na casserole, ze které se t?eba já neustále raduji už od Vánoc.
- Raj?ata zalijeme p?ipravenou sm?sí ze všech ostatních ingrediencí, p?ikryjeme (pokud nemáme víko na zapékací nádobu, použijeme alobal) a dáme péct do trouby vyh?áté na 150°C.
- Raj?ata pe?eme dv? hodiny, p?i?emž po první hodin? pe?ení je d?kladn? promícháme.
- Upe?ená raj?ata necháme zchladnout a p?emístíme je spole?n? s veškerou omá?kou do hrnce, kde je ponorným mixérem rozmixujeme dohladka.
- Polívku dle chuti p?ípadn? dochutíme a pokud práv? neumíráme horkem, tak si ji oh?ejeme na požadovanou teplotu.
- Podáváme s pe?enou cizrnou nebo ?ímkoliv jiným, co milujeme v kombinaci s rajskou.
Postup
Polívka je úžasn? krémová, má skv?lou chu? a i když nerada va?ím cokoliv podruhé, tuhle v pr?b?hu letošního léta ur?it? aspo? jednou ješt? uva?ím. Teda upe?u, jsem cht?la ?íct.