Je neuv??itelné, že z té divné kytky se dá vytvo?it n?co tak fascinujícího.
Když jsem byla malá a babi?ka dala na buchtu místo rybízu rebarboru, vždycky jsem se skoro rozbre?ela.
Rebarbora pro m? byla totiž divná kytka, která se nedala za?adit ani do zeleniny ani do ovoce a ve srovnání s mým oblíbeným rybízem byla naprosto odpuzující.
Protože ale ?lov?k stá?ím moud?í, rozhodla jsem se dát rebarbo?e ješt? jednu šanci. K tomuhle smí?livému gestu m? p?ivedl recept na rebarborový ke?up v ?lánku 5 Savory Ways to Use Rhubarb. Slovní spojení rebarborový ke?up zní tak šílen?, že jsem si ?ekla, že to bu?to musí být nechutný a v tom p?ípad? jsem skon?ila s rebarborou navždycky a nebo to bude úžasný a tím pádem nem?žu rebarboru zatracovat.
Být hodná a rozdávat druhé šance se vyplatí. Rebarborový ke?up je n?co fascinujícího a já nevycházím z údivu, že z té nedobré rebarbory, co m? p?ivád?la k plá?i, m?že vzniknout i n?co tak zajímavého.
Zatím jsem notnou dávku ke?upu spo?ádala jenom tak ze skleni?ky lži?kou a n?co padlo i na wrapy s kozím sýrem, ale myslím, že v takovém hamburgeru, u grilovaných špeká?k? nebo jako dopln?k k vyzrálým sýr?m tahle sladkokyselá omá?ka ud?lá taky hodn? parády.
Ingredience
- 400 g rebarbory
- 100 g t?tinového cukru
- 70 ml portského vína
- 50 ml vinného octa
- k?ra z jednoho pomeran?e (velké proužky, aby šly v pr?b?hu p?ípravy dob?e odstranit z hrnce)
- s?l
- cajunské ko?ení nebo chilli
Postup
- Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na v?tší kousky.
- Do hrnce dáme rebarboru, cukr, portské, ocet a pomeran?ovou k?ru a p?ivedeme k varu. Jak nám sm?s v?e, odstavíme ji z ohn?.
- Hrnec p?ikryjeme a rebarboru necháme aspo? 30 minut marinovat.
- Po té hrnec vrátíme zp?t na sporák a na st?edním plameni rebarboru dusíme 5 minut. Rebarbora se nám ?áste?n? rozva?í.
- Z hrnce vylovíme pomeran?ovou k?ru a ponorným mixérem rebarboru rozmixujeme na pyré.
- Ke?up dochutíme špetkou soli a chilli (já jsem použila cajunské ko?ení, které ráda používám práv? místo chilli).
- Hotový ke?up p?elijeme do umytých a horkou vodou vypláchnutých sklenic.
A až budeme neukázn?n? pojídat ke?up lži?kou p?ímo ze sklenice, m?žeme si zanotovat: Dejme šanci rebarbo?e.
Další omá?ky ke grilování: