Když jsem poprvé ochutnala obbattu, byl to pro m? menší zázrak.
Tak tenké t?sto. A jak se dovnit? asi dostala ta nápl??
A protože zbož?uji výzvy, bylo mn? jasné, že téhle indické sladkosti musím p?ijít na kloub.
Tradi?ní nápl? do obbattu je n?jaká mn? neznámá lušt?nina. Setkala jsem se s pojmem toor dall i chana dall a nepoda?ilo se mn? vygooglit, co že to vlastn? je.
Rad?ji jsem proto zvolila variantu, kterou jsem vlastn? i chutnala a která se skládá z mnohem dosažiteln?jších surovin. Pravda, m?žete namítnout, že javorový sirup není práv? dvakrát tradi?ní indická surovina. Ale podívejme se na to takhle… Javorový sirup je z Kanady a recept na tyhle obbatu mám od indických známých mluvících indickým jazykem kannada. Takže to ten javorový sirup zase není tak úpln? mimo, ne.
Jo a jestli vám p?ijde následující recept složitý, tak mn? vážn? v??te, že to vypadá složit?ji, než si myslíte. Když uválíte první dv? obbattu, bude vám hned jasný, jak na to a t?ch dalších deset už p?jde raz dva. A ješt? vám bude líto, že už došlo t?sto a nem?žete už tvo?it další kuli?ky a placi?ky, protože je to nakonec docela zábava.
Ingredience na t?sto
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné mouky (v jednom receptu jsem našla místo celozrné mouky semolinovou mouku a tak jsem ji hned koupila a potom zjistila, že to mohla být oby?ejná celozrná)
- 1 lžíce olivového oleje nebo p?epušt?ného másla
- kurkuma
- s?l
Ingredience na nápl?
- 100 g strouhaného kokosu
- 150 g namletých o?ech? dle chuti (já jsem použila to, co spíž dala; takže sm?s vlašských, kešu a para o?ech?)
- 200 g sušených datlí
- 3 lžíce javorového sirupu
- olej na smažení
Postup
- V míse si promícháme ob? dv? mouky, kurkumu a s?l.
- Do mou?né sm?si za?neme pomalu p?idávat vodu a zpracovávat t?sto. Já jsem t?sto d?lala ve food procesoru a vody jsem nakonec použila 200 ml. Záleží ale na tom, jakou máte mouku a tak je vodu lepší p?ilívat po menších troškách.
- T?sto by m?lo být nelepivé a pružné.
- T?sto necháme v p?ikryté míse odpo?inout aspo? p?l hodiny a zatím si p?ipravíme nápl?.
- Na suché pánvi opražíme kokos. Až se rozvoní, p?idáme k n?mu o?íšky a i ty opražíme. Necháme trochu zchladnout.
- Ve food procesoru nebo mixéru si rozmixujeme datle na co nejjemn?ji. Trvá to dlouho a dá to docela zabrat, ale datle by m?ly být úpln? rozemleté až získají kašovitou strukturu.
- K takto p?ipraveným datlím p?idáme opražený kokos, o?íšky a javorový sirup. Všechno d?kladn? promícháme, až se ingredience za?nou spojovat v jednolitou hmotu, ze které jde vytvo?it kuli?ka.
- A jde se na tu nejzábavn?jší ?ást… Z t?sta si odkrojíme kousek o velikosti vlašského o?echu a rozválíme ho na tlustší placku. Z datlovo-o?echové hmoty si taky odebereme kousek o velikosti vlašského o?echu a zformujeme ho do kuli?ky. Tu položíme na st?ed rozváleného t?sta a t?stem celou kuli?ku nápln? obalíme, až máme kouli z t?sta uvnit? které je koule z nápln?.
- Te? celou kouli rozválíme na co nejten?í placku. Jde to p?ekvapiv? dob?e a jediné, co je pot?eba, tak si vždy p?ed novým rozvalováním lehce pomou?it pracovní plochu.
- Až máme všechny obbattu rozválené, rozeh?ejeme si na pánvi trochu oleje a za?neme smažit. Obbattu smažíme z každé strany p?ibližn? minutu, dokud na t?st? nevyská?ou hn?dé puchý?ky.
- Obbattu je nejlepší teplé, ale studené (pokud je teda hned nesníte) vydrží i n?kolik dní a po?ád jsou stejn? dobré.
Jo a když se náhodou n?kdy setkáte s n??ím, co vypadá stejn? jako obbattu, ale ?íká se tomu holige nebo puran poli, tak v?zte, že jde zase jenom o obbattu a nic jiného. Prost? obbattu má mnoho náplní a mnoho jmen.