Indický dezert carrot halwa

Evropa má sv?j carrot cake a Indie má svoji carrot halwu.

Carrot halwa nebo také gajar halwa

Carrot halwa nebo také gajar halwa

Ob? dv? možnosti, jak zapracovat mrkev do sladkostí jsou skv?lé, ale protože Mlok je rebel, tak Mlok dává p?ednost v našich zem?pisných ší?kách mén? známé carrot halw? (n?kdy taky gajar halwa). Nemluv? o tom, že je to neuv??iteln? snadný dezert, který se vlastn? p?ipravuje sám a vy mezi tím t?eba m?žete vyven?it slona, ob?tovat Ganéšovi nebo jenom tak relaxovat u skleni?ky lassí.

A jestli se taky pozastavujete nad slovem halwa, které asi máme všichni spojené s dovolenou v Tunisku a tam všudyp?ítomnou takovou  tou p?eslazenou sezamovou hmotou, tak tady je malé etymologické okýnko… Pojem halwa opravdu pochází z arabštiny a znamená n?co jako sladkost nebo dezert. A protože, kam šli arabové, tam šly také sladkosti, dostala se halwa až do Indie, kde si ji uzp?sobili k obrazu svému.

Ingredience

  • 8 mrkví
  • 1 l mléka
  • 100 g t?tinového cukru
  • 50 g ghí (v p?ípad? nouze posta?í i nezdravé evropské nep?epušt?né máslo)
  • 50 g kešu
  • 50 g rozinek
  • koriandr

Postup

  1. Mrkve omyjeme, oškrábeme a nastrouháme. Tady se opravdu vyplatí strouhací nástavec na kuchy?ského robota, který jinak v?tšinu své existence proleží vzadu ve sk?íni.
  2. V hrnci promícháme mléko a nastrouhanou mrkev a na st?edním ohni va?íme tak dlouho, dokud se neodpa?í p?ibližn? 3/4 mléka. Tohle je ten moment, kdy si m?žete hodit nohy na st?l a popíjet lassí, protože odpa?ování mléka n?jaký ten ?as zabere a  jediné, co od vás halwa v tomhle okamžiku pot?ebuje je ob?asné promíchání.
  3. Po té do hrnce p?idáme ghí, cukr a koriandr a va?íme dál, dokud mrkvová sm?s nezhoustne a neodpa?í se z ní všechno mléko. Ke konci je pot?eba sm?s ?ast?ji promíchávat, protože má tendenci se rychle p?ichytávat ke dnu.
  4. K mrkvi p?idáme kešu a hrozinky a ješt? krátce pova?íme.
  5. Halwu m?žeme podávat jak teplou tak i studenou. Já jsem dala p?ednost studené variant?, takže jsem po?kala, až sm?s trochu vychladla a formovala jsem z ní malé bochánky tak na jedno mrkvové sousto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..