Skrytá zákoutí tajuplné novozélandské ne/kuchyn? – II. ?ást

A jedeme dál na naší objevné  cest? po tajích novozélandské kuchyn?! Zatímco I. díl byl p?edevším o t?ch hlavních peckách, které vám budou známy i ješt? p?ed tím, než se do zem? kiwi vydáte, dnes tu máme takové menší chu?ovky, které Novému Zélandu dodávají ten správný šmrnc.

Jeden kolá? vládne všem

Quiche jsme za celý m?síc potkali všeho všudy jednou, ale to neznamená, že na Novém Zélandu neznají slané kolá?e. Naopak tady kolá?e p?ímo milují a najdete je zde skoro na každém kroku. Narozdíl od francouzských quiche se Smetanovo-vaje?ným základem se ale jedná o jedince dost t?žšího kalibru. K?ehké t?sto d?kladn? naducané steakovým nebo jehn??ím masem v doprovodu ko?en?né omá?ky, zeleniny a rozpušt?ného sýra – to jsou všemi zbož?ované a všudyp?ítomné novozélandské kolá?e.

My jsme si tyhle pašáky nejrad?ji kupovali na benzínkách British Petrol a ne jenom proto si ?íkám, že se jedná podle všeho o výraznou Britskou stopu na druhém konci sv?ta. Ale co tu není britské, že.

Snída?ová extravagance

On Nový Zéland je v?bec taková Británie na opa?ném konci sv?ta. Fish and chips, masové kolá?e a pro milovníky divných chutí je tu Vegemite – novozélandská nápodoba britského Marmite.

Internet teda tvrdí, že Vegemite je australského p?vodu, ale to vám žádný Novozélan?an ne?ekne a naopak se tvá?í, že Vegemite je jejich národní poklad (pro pozorné ?tená?e – nep?ipomíná vám to n?co z prvního dílu naší novozélandské ságy?).

Myslím, že je docela jedno, jestli se Vegemite nejd?ív objevilo v Austrálii nebo na Novém Zélandu (vždy? je to beztak všechno z Anglie) Podstatné je, že Novozélan?ané tuhle p?esolenou pomazánku p?ímo milují a v každém supermarketu si m?žete krom? už zmín?ného Vegemite koupit i protinožské Marmite ?i mnoho dalších variant mite jako nap?íklad Promite nebo Naturmite.

Zapomn?la jsem zmínit, že nejb?žn?jším pe?ivem na Novém Zélandu je toustový chleba. A ope?ený tous?ák s vrstvou Vegemite je ta nejklasi?t?jší novozélandská snídan?, kterou si jen m?žete p?át. No, když Vegemite zaskládáte dostatkem ?edaru (nejb?žn?jšího zástupce rodiny sýr? v novozélandských supermarketech), tak se to i docela dá.

Mám ale vážné obavy, že kdo na Novém Zélandu neum?e na rakovinu k?že, musí po život? stráveném s Vegemite zem?ít na selhání ledvin.

Vlastn? karamel

A když už jsme u t?ch nezdravých záležitostí…

Další novozélandskou klasikou, kterou nesmíme opomenout, je hockey pockey. Po hodin? vysv?tlování a n?kolika ochutnáních se ukázalo, že pod tajuplným názvem se neskrývá nic jiného než karamel. Složení je možná trochu netradi?ní – golden sirup, cukr a jedlá soda, ale výsledný produkt je víc než podobný tomu, co si každý p?edstaví pod pojmem karamel. Tak nevím, jestli se jedná o novozélandskou specialitu a nebo jenom o speciální novozélandskou terminologii.

Naprostou klasikou je pro hockey pockey využití ve zmrzlin?. Zmrzlina s touhle p?íchutí je jednoduše ?e?eno vanilková s karamelem. A ?okoláda s karamelovými k?upinkami se tady nazývá Hockey Pockey Chocolate.

Mn? ale hockey pockey nejvíc nadchlo v mraženém jogurtu. Mražený jogurt, to je vlastn? další novozélandský fenomén (a nebo možná spíš celosv?tový fenomén, který tak n?jak obešel ?R). Do mraženého jogurtu si m?žete nasypat vše, po ?em vaše srdce touží… Je libo gumové medvídky, o?íšky, kyselé žížaly, banánovou omá?ku, ?erstvé ovoce, sušenky? Ovšem u m? vedou obrovské kusy hockey pockey plné k?upavých sušenek a kousk? ?okolády. To je možná to, po ?em se mi momentáln? z novozélandské kuchyn? nejvíc stýská. Nemluv? o tom, že mražený jogurt se jí za svitu sluní?ka a šum?ní mo?ského p?íboje. M?am…

P.S. Pokra?ování již brzy! T?etí (a pravd?podobn? poslední) díl je už ve výrob?.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..