Indické zeleninové samosy

Nikdy jsem nebyla v Indii a docela tím trpím, protože mi n?co napovídá, že už se tam ani nikdy nepodívám, protože jsem už dávno vyrostla z toho v?ku, kdy bych byla ochotna postoupit vrcholné nepohodlí a n?jakou tu st?evní infekci kv?li neopakovatelnému cestovatelskému zážitku.

Krom? toho, že jsem nikdy nebyla v Indii, taky jsem nikdy nejedla samosy a vždycky jsem je cht?la ochutnat úpln? stejn?, jako jsem cht?la navštívit Indii. Našt?stí na ned?lním Sea Food and Wine festivalu v pakistánském stánku prodávali samosy a já jsem si tak splnila aspo? jedno svoje indické p?ání. Asi nemusím zmi?ovat, že hned v pond?lí jsem nakupovala ingredience na moje domácí samosy.

Ingredience

300 g hladké mouky

150 g cizrnové mouky

4 brambory

2 mrkve

2 cibule

300 g hrášku

rostlinný olej

indické ko?ení

?ímský kmín

s?l

Postup

Z hladké, cizrnové mouky, 3 lžic oleje, špetky soli a vody si vypracujeme vlá?né nelepivé t?sto. S vodou je to t?žké, protože jsem p?idávala od oka a v zápalu boje jsem ji nem??ila. Doporu?ovala bych ale za?ít s 100 ml a potom dál p?ilévat podle pot?eby. Samoz?ejm?, že je nejjednoduší t?sto vypracovat ve food procesoru, ale pokud máte tu sm?lu a nedisponujete jim, tak v??ím, že jsou i jiné zp?soby, jak vytvo?it t?sto (já je po koupi food procesoru zapomn?la).

T?sto necháme aspo? hodinu odležet a mezi tím si p?ipravíme nápl?.

Dom?kka si uva?íme brambory a mrkev. Brambory oloupeme a spole?n? s mrkví nakrájíme. Mrkev na velmi malé kousky, brambory na v?tší kousky.

Na rozpáleném oleji si osmažíme dozlata jednu najemno nakrájenou cibuli. P?idáme k ní mrkev, brambory a hrášek a vše dob?e promícháme (už nesmažíme).

Druhou cibuli si rozmixujeme a p?idáme k zeleninové sm?si. Všechno dob?e oko?eníme indickým ko?ením podle vlastní chuti, ?ímským kmínem a troškou soli.

Z t?sta si vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme ?tverce p?ibližn? o hran? 10 mm  Do prost?ed ?tverce naklademe nápl? a t?sto p?eložíme tak, že nám vznikne tašti?ka o tvaru troúhelníku.

Samosy pe?eme v troub? vyh?áté na 200°C p?ibližn? 20 minut.

P?i prvním i všech dalších zakousnutích m?žete stejn? jako já snít o vzdálené Indii.

Poznámka: Jeden z d?vod?, pro? jsem nem??ila množství použité vody byl ten, že jsem se p?ípravu samos rozhodla pojmout ve velkém a krom? výše uvedeného t?sta jsem také zkoušela bezlepkové samosy. Pokoušela jsem se jak o samosy z ?ist? cizrnového t?sta, tak i o samosy z t?sta namíchaného z cizrnové a bezlepkové mouky. Moje zjišt?ní je, že ani jedny z t?hle bezlepkových samos nebyly tak dobré, abych je mohla s klidným srdcem komukoliv nabídnout nebo i jenom doporu?it. Jo hold, ne všechno m?že být bezlepkové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..