Glögg neboli sva?ené víno ze severu

Zimu nemám ráda a jediné, co mi ji pomáhá p?ežít je advent a p?edváno?ní nálada. Po Vánocích je zima ovšem už jenom útrpným ?ekáním na jaro a každý sníh (kterého je v té dob? mnohem víc než v adventu), je prodloužením téhle útrpné k?e?e.

Proto si advent užívám co jen to jde nejvíc a když už nám od v?erejška na nám?stí stojí váno?ní strom, tak to je skoro jako už by byl i ten advent a proto je nejvyšší ?as odzátkovat láhve s vínem, vypucovat ty nejroztomilejší hrne?ky, vytáhnout košík s ko?ením a pustit se do sva?ákových radovánek.

A nebyl by to Mlok, aby i sva?ák nepojal cestovatelsky, takže dnes tu máme skandinávský glögg, který se od toho našeho ?eského sva?áku liší hlavn? skladbou ko?ení a plátkem pomeran?e v hrní?ku. Stejn? jako u nás se i na severu d?lá sva?ené víno p?edevším z ?erveného vínem, když ale máte doma práv? láhev bílého, tak je to valkoinen glögi a pomeran? nahradíte citrónem. Recept pochází z kucha?ky The Everything Nordic Cookbook, kde je ješt? pár dob?e vypadajících zimních recept?, které se tady ur?it? objeví.

Ingredience

1 láhev bílého vína

1 citrón

kousek najemno nakrájeného zázvoru

10 h?ebí?k?

1 lži?ka kardamonových tobolek (které samoz?ejm? v Tescu nem?li a tak jsem naprosto neautenticky použila badyán)

1/2 hrnku cukru

Postup

Z dob?e omytého citrónu (nejlépe samoz?ejm? bio) nastrouháme k?ru a takhle “oloupaný” citrón nakrájíme na tenké plátky.

V hrnci za?neme oh?ívat víno spole?n? s nastrouhanou k?rou a ostatnímmi ingrediencemi za ob?asného promíchání, aby se nám rozpustil cukr.

Víno nesmí projít rozhodn? varem, jinak budete mít nealkoholický glögg (a to samoz?ejm? nikdo, komu sva?ák pomáhá p?ežít zimu, nechce). Ideální teplota, které by m?lo víno dosáhnout je tak 60°C. Dobrá pom?cka, kterou m? kdysi nau?ili rodi?e je, že dokud ve vín? udržíte prst, udrží se tam i alkohol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..