Fazolový guláš z ostrova Öland

V souvislosti se sva?eným vínem ze severu jsem se zmi?ovala o tom, že se tady objeví ješt? pár recept? z kucha?ky (pro zimu jak d?lané) The Everything Nordic Cookbook. Tak tady je první z nich.. V originálním receptu se guláš p?ipravuje ze švédských hn?dých fazolí (což z n?ho d?lá práv? i švédský pokrm), které se p?stují p?edevším na komisa?em Knutasem proslulém ostrov? Öland. Švédské hn?dé fazole jsem tak n?jak nem?la a tak jsem využila fazole ?erné oko. Obávám se ale, že tím utrp?la autenti?nost výsledného pokrmu. Slibuji ale, že až n?kdy n?kde narazím na švédské hn?dé fazole (t?eba až si ud?láme moji vysn?nou cestu po Švédsku zam??enou na místa proslavená tamními detektivkami), tak si je hned koupím a guláš vyzkouším znovu. Ingredience 300 g fazolí 1 cibule 1 paprika 100 g žampion? nebo jiných hub 2 stroužky ?esneku 150 ml rajského protlaku 300 ml zeleninového vývaru 175 ml ?erveného vína hodn? mleté papriky s?l olej na smažení Postup Fazole si p?es noc namo?íme. Po té vodu slijeme a v ?isté vod? je uva?íme dom?kka. Na rozpáleném oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli, žampiony nakrájené na tenké plátky a na v?tší kousky nakrájenou papriku. K zelenin? p?idáme uva?ené fazole, zeleninový vývar, ?ervené víno, mletou papriku a s?l. Všechno dob?e promícháme a necháme pod pokli?kou dusit p?ibližn? 30 minut. B?hem této doby fazole ob?as zkontrolujeme, jestli se z nich nevypa?ilo p?íliš tekutiny a jestli nepot?ebují podlít. Naopak, jestli to s podlíváním p?eženeme, m?žeme omá?ku zahustit lži?kou kuku?i?ného škrobu rozmíchaného v troše vody. Guláš se hodí p?edevším k ?etb? už zmín?ných detektivek z ostrova Öland od  Mari Jungstedtové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..