Empanadas ze Sydney nebo brn?nské pirožky?

Kdysi dávno (t?eba tak p?ed patnácti lety) p?inesl ta?ka dom? z jedné sešlosti u jednoho svého známého (?íkejme mu t?eba pan Hrab?) recept na podivné tašti?ky pln?né mletým masem, rozinkami, olivami a dalšími k sob? nepadnoucími surovinami, které na onu sešlost upekla manželka pana Hrab?te (?íkejme jí t?eba paní Hrab?nka).

O mnoho let pozd?ji a o mnoho sn?zených pirožk? podle paní Hrab?nky (jak jsme onen podivný recept za?ali nazývat) pozd?ji jsem si koupila kucha?ku Bourke Street Bakery. Anotace ?íká n?co v tom smyslu, že slavné peka?ství ze Sydney p?edstavuje své oblíbené recepty. Jaké bylo moje p?ekvapení, když jsem se rozhodla jako první recept ze všech ud?lat Beef Empanadas. ?tu si seznam surovin poprvé a ?íkám si: “Vždy? tohle nemá s empanadas v?bec nic spole?ného.” ?tu si recept podruhé a ?íkám si: “Tohle mi n?co p?ipomíná.” A až si to p?e?tu pot?etí, tak mi to kone?n? dochází! Tohle jsou p?ece naše pirožky podle paní Hrab?nky. Oni nám (nebo spíš paní Hrab?nce) ukradli pirožky! A nebo Hrab?nka ukradla hov?zí empanadas slavnému peka?ství ze Sydney!? Vzhledem k tomu, že pan Hrab? je velký cestovatel, n?co mi ?íká, že ta druhá možnost se víc blíží realit?.

Tak to vypadá, že nejsem první, kdo se rozhodl napodobovat vše jedlé, co na svých cestách potkal. Už p?ed patnácti lety tu malému nic netušícímu Mlokovi vyrostla t?žká konkurence…

Ingredience

450 g hladké mouky

4 vají?ka

100 g sádla

220 ml ledové vody

450 g mletého hov?zího masa

1 cibule

2 stroužky ?esneku

100 g oliv

100 g rozinek spa?ených v?elou vodou a okapaných

chilli vlo?ky

uzená paprika

oregano

s?l

Postup

Z mouky, vody, jednoho vají?ka, 50 g sádla a soli si ru?n? nebo v robotu vypracujeme pružné a nelepivé t?sto, které dáme minimáln? na dv? hodiny vychladit do ledni?ky.

V pánvi si rozeh?ejeme zbylé sádlo a sp?níme na n?m cibuli s ?esnekem (obojí najemno nasekané). P?idáme mleté maso, smažíme a lžící nebo va?e?kou rozbíjíme velké hrudky masa.

Asi tak po p?ti minutách, až máme maso hezky osmažené, p?idáme chilli, papriku, oregano, s?l, rozinky a najemno nasekané olivy. Vše dob?e promícháme a ješt? krátce osmažíme. Nakonec do sm?si p?idáme natvrdo uva?ená dv? vají?ka, která s pomocí kráje?e na vají?ka rozd?líme na co nejmenší kousky.

T?sto si vyválíme a s pomocí hrnku nebo talí?e (to podle toho, jak moc velké chceme mít výsledné pirožkoempanadas) vykrajujeme kole?ka. Zbylé t?sto vždy znovu vyválíme a zase vykrajujeme kole?ka a to až do té chvíle, než se zbavíme úpln? všeho t?sta.

Nápl? klademe do st?edu kole?ek a p?etažením jedné strany t?sta p?es nápl? vytvo?íme tašti?ku ve tvar? p?lkruhu.

Pirožkoempanadas klademe na plech vyložený pe?ícím papírem, potíráme rozkvedlaným vají?kem a pe?eme v troub? vyh?áté na 230°C p?ibližn? 15 až 20 minut.

Pirožky podle paní Hrab?nky jsem schváln? pekla naprosto p?esn? podle receptu z kucha?ky Bourke Street Bakery, abych vid?la ten rozdíl. Ovšem nevid?la jsem žádný rozdíl. Ty dva recepty a výsledné produkty jsou k nerozeznání stejné. Snad jediný rozdíl je v tom, že paní Hrab?nka používá na své pirožky listové t?sto a v Sydney si p?ipravují své vlastní t?sto, tak jak je popsáno výše. Až na tenhle drobný detail tyhle dva recepty ale p?sobí, jako kdyby si z oka vypadly. Je krásné, jak n?co dokáže putovat p?es celou zem?kouli, aby se to tam stalo sou?ástí rodinného folkloru. A? žije globalizace!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..