Jamajské hov?zí patty

Recept na hv?zdu našeho minimalistického stánku na Street Food festivalu. V sobotu jsem jich upekla p?esn? 60 kus?, p?e?etla jsem u toho dva díly Vesmírné odysey a když jsem v ned?li ve?er po SFF usínala, uv?domila jsem si, že místo po?ítání ove?ek m?j polomrtvý mozek od?íkává: “Toto jsou jamajské masové tašti?ky. Na Jamajce je najdete na každém rohu a jamaj?ané je rádi jí jak ke snídani, tak i k ve?e?i a k ob?du.”

Vážn?, na Jamajce máte dv? neot?esitelné jistoty a to, že a? jste kdekoliv, do p?ti minut vám n?kdo nabídne marihuanu a do deseti minut narazíte na stánek s patty.

Jamaj?ané jí patty nejrad?ji s vychlazeným pivem Red Stripe – užívají si kombinaci teplých tašti?ek a studeného piva. A když mají velký hlad a hluboko do kapsy, vytvo?í si levnou a sytou ve?e?i tak, že jedno paty nacpou mezi dva velké kusy kokosového chleba – hodn? muziky za málo jamajských dolar?. My jsme si taky jednou omylem koupili k patty kokosový chléb a protože jsme v?ci neznalí evropané, spo?ádali jsme ho druhý den ke snídani s místním ?edarem (jediný sýr, který na Jamajce seženete). 

Patty se dá plnit kde jakou masovou i nemasovou náplní. Že se nacházíte v království patty, poznáte na Jamajce tak, že podnik, ve kterém se nalézáte, nabízí i tak sofistikované nápln? jako jsou krevety nebo zelenina. Všude tam, kde ale natrefíte na patty, rozhodn? natrefíte na hov?zí nápl? a když malinký stánek na pláži prodává jenom jeden druh patty, bude to zaru?en? hov?zí patty. Takže i na Street Food Festival jsem upekla patty s bio hov?zím a spot?ebovala jsem u toho kilo a p?l masa ze š?astných kravi?ek.,

Ingredience

600 g hladké pšeni?né mouky

250 g másla

500 g mletého hov?zího masa

1 cibule

3 stroužky ?esneku

1 hrnek zeleninového nebo i jiného vývaru

3 lžíce ke?upu

1 svazek jarní cibulky

kokosový olej 

1 vejce

ledová voda

chilli 

tymián

kurkuma

s?l a pep?

Postup

V míse promícháme mouku se solí a lži?kou kurkumy. 

Do mouky nakrájíme na menší kousky máslo a p?ipravíme si ledovou vodu. Ta se nejlíp vyrábí tak, že do hrnku s vodou p?idáte n?kolik kostek ledu a po?káte, až se voda dostate?n? ochladí.

Te? rukama promícháme mouku s máslem tak, aby v nám mouce z?stali nerozm?ln?né kousky másla. Všechno máslo ale musí být moukou dostate?n? obalené. 

Pro za?átek si do sm?si mouky a másla p?ilijeme p?l hrnku ledové vody a t?sto za?neme rukama rychle zpracovávat. Pokud se nám nespojila všechna mouka, postupn? p?iléváme tolik vody, až vytvo?íme kompaktní kouli t?sta. Pozor, nerozbijte si kousky másla v t?st? – hrají tam zásadní roli. T?sto dáme vychladit do ledni?ky.

Na nápl? si zp?níme na rozeh?átém kokosovém oleji na jemno nakrájenou cibuli a na poslední p?l minuty p?idáme nadrcený ?esnek.

Do pánve p?idáme namleté maso a lžící d?kladn? rozbijeme všechny hrudky. Maso osmažíme a zalijeme vývarem. Do sm?si p?idáme ke?up, chilli, tymián a vše dochutíme solí a pep?em.

Masovou sm?s va?íme tak dlouho, až máme omá?ku p?kn? hustou a jsme spokojeni jak s konzistencí, tak i s chutí. 

Na záv?r p?idáme do sm?si na jemno nakrájenou jarní cibulku a nápl? necháme d?kladn? vychladnout.

T?sto si rozd?líme na n?kolik díl? – záleží na tom, jak velké a jaký po?et patty chcete mít. Já tvo?ím z kousk? t?sta p?ibližn? o váze 40 až 50 g.

Každý kousek t?sta rozválíme na velmi jemnou kulatou placi?ku, do jejíhož st?edu naklademe nápl?. P?lku placi?ky p?etáhneme p?es nápl? a vytvo?íme tak p?lkruh a typický tvar pro patty. Okraje ozdobn? založíme, aby nám nápl? nevytékala.

Takhle p?ipravené patty dáme do ledni?ky ztuhnout. Pozor, patty se mohou trhat a proto doporu?uji je dávat na talí? vysypaný moukou.

P?ed pe?ením patty pot?eme vají?kem rozmíchaným v troše vody.

Patty pe?eme v troub? vyh?áté na 170°C 30 minut.

P?i pojídání teplých patty nezapome?te na vychlazené pivo, kokosové o?echy nad hlavou, t?tinová a marihuanová pole všude kolem vás a pravidlo: be happy, brothers and sisters!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..