Rompope neboli mexický vaje??ák

V letech mého mládí jsem v??ila r?zným v?cem – nap?íklad jsem si myslela, že Plze? a Starobrno jsou jediná dv? piva na sv?t? a nebo že pe?ení váno?ky je váno?ní povinnost všech otc? rodiny. Krom? toho jsem si taky myslela, že vaje?ný ko?ak je typická ?eská specialita a že jenom v ?eské kotlin? se pije tenhle podomácku vyrobený likér.

Pozd?ji jsem se smí?ila s tím, že eggnog mají i za velkou louží, kde ho pijí jak na Vánoce, tak i na Den díkuvzdání. Ale p?iznávám, že do dnešního dne jsem netušila, že se eggnog pije i v Mexiku, kde je jak jinak než tradi?ním váno?ním nápojem.

I když pokud jde o mexickou variantu, m?lo by se spíš než vaje?ný ko?ak ?íkat vaje?ný rum, protože eggnog po mexicku se vyzna?uje práv? tím, že se p?ipravuje z rumu, což se odráží i v jeho názvu Rompope. A jestli si práv? ?íkáte, že i do ?eského vaje??áku se dává na základ? stavu domácích zásob tuzemák, tak v?zte, že do toho mexického vaje??áku musí v každém p?ípad? p?ijít opravdový t?tinový rum. Nemluv? o tom, že pro ?eský eggnog není p?iliš typická v?n? sko?ice.

Ingredience

1 l mléka

6 žloutk?

1 hrnek t?tinového cukru

1 hrnek rumu

1 svitek sko?ice

n?kolik kapek vanilkového aroma

Postup

Mléko, cukr a sko?ici p?ivedeme k varu a va?íme cca 20 minut až se tekutina sva?í p?ibližn? na polovinu. Mezi tím si dáme va?it ve v?tším hrnci vodu na vodní láze?.

Hrnec s mlékem p?eneseme do v?tšího hrnce (vroucí voda se nesmí dotýkat hrnce s mlékem) a za stálého míchání do mléka nalijeme šest p?edem rozkvedlaných žloutk?.

Sm?s nad vodní lázní mícháme p?ibližn? p?t minut.

Hrnec s budoucím likérem p?eneseme do nádoby s ledovou vodou a za ob?asného promíchání necháme zchladnout.

Do sm?si p?ilijeme rum a vanilkové aroma. A nezapomeneme vyndat sko?ici.

Vaje?ný ko?ak p?elijeme do dob?e vypláchnuté láhve a dáme vychladit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..