Špan?lská bramborová omeleta jako d?kaz po?ekadla, že krása se skrývá v jednoduchosti.
Po dvou letech v Anglii se neskute?n? t?ším na n?jakou dovolenou v teplých krajích. Toužím po tom pocitu blaha, který na ?lov?ka p?ichází, když sedí u mo?e, ve kterém se dá koupat a je mu takové teplo, že nechce d?lat nic jiného než pít vychlazené koktejly, jíst studenou zmrzlinu a jít se osv?žit do toho p?íjemn? teplého mo?e.
Cht?la bych, aby moje první takováhle cesta za teplem po návratu ze studené Anglie byla do Špan?lska. Do Andalusie jsem se cht?la podívat vždycky a za poslední rok jsem toho o Špan?lsku od našich soused? slyšela tolik, že moje touha po západním jihu Evropy se ztisícinásobila.
Protože na andaluské radovánky si budu muset asi ješt? chvíli po?kat, není nic lepšího, než k sob? Špan?lsko p?ivolat n?jakým tradi?ním špan?lským receptem.
Krom? paelly, gazpacha a choriza je vyhlášeným špan?lským jídlem také tortilla de patata, které Špan?lé také n?kdy ?íkají omeleta. Tahle bramborová tortilla se ve Špan?lsku jí hlavn? jako tapaz. O tom, co to tapaz je a jak se to stalo, že Špan?lé vynalezli takový p?íjemný zp?sob stolování, si m?žete p?e?íst v tomhle ?lánku.
Jestli tedy chystáte letní pohošt?ní plné malých zobek a chcete se vytáhnout n??ím neot?elým, tak vám na stole rozhodn? tortilla de patata nesmí chyb?t. Ur?it? ale neud?láte ani chybu, když si ji dáte jenom tak k ob?du. Nejkouzeln?jší na tomto jídle totiž je, jak je nenáro?né na suroviny. Pokud máte doma brambory, cibuli a vají?ka, tak máte vyhráno. Výsledek každého okouzlí…
Navíc, tenhle recept jsem dostala p?ímo od své špan?lské sousedky. Takže, až to všechno nastrouháte a osmažíte, dostanete na záv?r tu nejvíc opravdickou špan?lskou tortillu, co jen m?žete mít. Pravda, tortilla servírovaná v baru na špan?lském pob?eží je ješt? o krapánek špan?lšt?jší.
Ingredience
- 400 g brambor
- 2 cibule
- 6 vajec
- olivový olej
- mletá paprika
- malá špetka soli
Jak p?ipravit špan?lskou omeletu
- Brambory oloupeme a nejlépe s pomocí mandolíny nakrájíme na velmi tenká kole?ka.
- Nakrájené brambory dáme do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou, aby se zbavily škrobu. Brambory osušíme v ut?rce.
- Cibuli také nejlépe na mandolín? nakrájíme na tenká kole?ka.
- V pánvi rozeh?ejeme olivový olej a opékáme na n?m brambory spole?n? s cibulí tak dlouho, dokud brambory nezm?knou.
- Mezi tím si v míse rozmícháme všechna vejce a dochutíme mletou paprikou a špetkou soli.
- Až brambory i cibule na pánvi dostate?n? zm?knou, p?endáme je do mísy s vaje?nou sm?sí. Vše dob?e promícháme, aby se všechny plátky brambor obalili rozmíchaným vají?kem.
- V pánvi rozeh?ejeme trochu olivového oleje.
- Do pánve nalijeme všechnu bramborovo-vaje?nou sm?s, rovnom?rn? rozprost?eme a necháme šest až deset minut smažit. Hlídáme, aby se nám omeleta nep?ichytávala k pánvi.
- Po té pánev odstraníme ze zdroje tepla a s pomocí talí?e v?tšího než je samotná pánev, omeletu obrátíme tak, aby se opekla i z druhé strany.
- Až je omeleta dostate?n? ope?ená z obou dvou stran, vyklopíme ji na talí? a rozkrájíme na osm kousk?.
- Tortilla de patata chutná výborn? teplá i po vychladnutí.