Baba ganoush

Mén? známý brácha hummusu.

Po dvou týdnech ve Skotsku, kdy jsme se znovu pokoušeli dát šanci britské kuchyni, jsem si ?ekla, že naše t?la akutn? pot?ebují p?ísun zdravé stravy od rána až do nejpozd?jšího ve?era. Rozhodla jsem se tak vzít do vlastních rukou i snídan? a supermarketový hummus a sýr Philadelphia se te? snažím nahrazovat n??ím zdrav?jším, co z vlastního rozhodnutí tém?? neosolím.

Domácím hummusem samoz?ejm? už asi nikoho neohromím a tak aspo? p?ináším recept na baba ganoush.

Lilek je hned po kuku?ici mojí snad nejmilovan?jší zeleninou. Takže pomazánku, kde hraje hlavní roli tenhle fialák, nelze nemilovat. Poprvé jsem baba ganoush ochutnala asi tak p?ed devíti lety v Dobré ?ajovn? v Karlových varech a od té doby jsem ho v ?esku moc nevid?la. Asi všechnu slávu shrábl hummus a na chudáka ganoushe už nic nezbylo. V Anglii se pochopiteln? dá baba ganoush sehnat i v supermarketu. Samoz?ejm? ale ten domácí chutná o dost líp a hlavn? z n?ho ?lov?k nemá v?bec tak špatné sv?domí.

Ingredience

  • 2 lilky
  • 5 stroužk? ?esneku
  • 3 lžíce pasty tahini
  • š?áva z p?lky citronu
  • ?ímský kmín
  • uzená paprika
  • malá špetka soli
  • olivový olej

Jak p?ipravit baba ganoush

  1. Lilk?m odkrojíme stopku a lilky podéln? rozkrojíme.
  2. Dužninu každé lilkové p?lky n?kolika podélnými a p?í?nými ?ezy na?ízneme tak, aby nám vznikla m?ížka. Když dužninu ?ežeme, snažíme se, abychom ji roz?ízli co nejhloub?ji, ale abychom zárove? nenakrojili slupku lilk?. Zní to dost komplikovan?. Když jsem to ale zvládla já, tak to všichni ostatní zvládnou raz dva i poslepu.
  3. Rozp?lené a nam?ížkované lilky rozložíme na plech vyložený pe?ícím papírem slupkou dolu a dužninou vzh?ru. Nakonec povrch dužniny pot?eme olivovým olejem.
  4. Lilky pe?eme v troub? vyh?áté na 180 °C 60 minut. Výsledkem je, aby se lilková m?ížka rozšklebila a dužnina byla po?ádn? m?kká.
  5. Na druhou p?lhodinu pe?ení k lilk?m p?idáme neoloupané stroužky ?esneku.
  6. Po upe?ení se ze všeho nejd?ív snažíme oloupat ?esnek. Jakmile vychladne, tak ztvrdne a stroužky nejdou odd?lit od slupky.
  7. Lilk?m m?žeme dop?át chvilku na leh?í zchladnutí a potom je zbavíme slupky. Víc než loupání to je ale vyškrabávání upe?ené dužniny z fialové slupky.
  8. Ve food procesoru nebo mixéru rozmixujeme upe?enou lilkovou dužninu, upe?ené stroužky ?esneku, tahini a citronovou š?ávu dohladka. Pokud máme pocit, že pomazánka je p?íliš ?ídká, m?žeme ji zahustit ješt? další lžící tahini.
  9. Baba ganoush dochutíme troškou soli, uzenou paprikou a ?ímským kmínem.
  10. Baba ganoush chutná skv?le namazaný na chlebu a pokladený rozp?lenými cherry raj?átky. Dokonalá snídan? pro parná rána v letní Anglii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..