Baba ganoush

Méně známý brácha hummusu.

Po dvou týdnech ve Skotsku, kdy jsme se znovu pokoušeli dát šanci britské kuchyni, jsem si řekla, že naše těla akutně potřebují přísun zdravé stravy od rána až do nejpozdějšího večera. Rozhodla jsem se tak vzít do vlastních rukou i snídaně a supermarketový hummus a sýr Philadelphia se teď snažím nahrazovat něčím zdravějším, co z vlastního rozhodnutí téměř neosolím.

Domácím hummusem samozřejmě už asi nikoho neohromím a tak aspoň přináším recept na baba ganoush.

Lilek je hned po kukuřici mojí snad nejmilovanější zeleninou. Takže pomazánku, kde hraje hlavní roli tenhle fialák, nelze nemilovat. Poprvé jsem baba ganoush ochutnala asi tak před devíti lety v Dobré čajovně v Karlových varech a od té doby jsem ho v Česku moc neviděla. Asi všechnu slávu shrábl hummus a na chudáka ganoushe už nic nezbylo. V Anglii se pochopitelně dá baba ganoush sehnat i v supermarketu. Samozřejmě ale ten domácí chutná o dost líp a hlavně z něho člověk nemá vůbec tak špatné svědomí.

Ingredience

  • 2 lilky
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce pasty tahini
  • šťáva z půlky citronu
  • římský kmín
  • uzená paprika
  • malá špetka soli
  • olivový olej

Jak připravit baba ganoush

  1. Lilkům odkrojíme stopku a lilky podélně rozkrojíme.
  2. Dužninu každé lilkové půlky několika podélnými a příčnými řezy nařízneme tak, aby nám vznikla mřížka. Když dužninu řežeme, snažíme se, abychom ji rozřízli co nejhlouběji, ale abychom zároveň nenakrojili slupku lilků. Zní to dost komplikovaně. Když jsem to ale zvládla já, tak to všichni ostatní zvládnou raz dva i poslepu.
  3. Rozpůlené a namřížkované lilky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem slupkou dolu a dužninou vzhůru. Nakonec povrch dužniny potřeme olivovým olejem.
  4. Lilky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 60 minut. Výsledkem je, aby se lilková mřížka rozšklebila a dužnina byla pořádně měkká.
  5. Na druhou půlhodinu pečení k lilkům přidáme neoloupané stroužky česneku.
  6. Po upečení se ze všeho nejdřív snažíme oloupat česnek. Jakmile vychladne, tak ztvrdne a stroužky nejdou oddělit od slupky.
  7. Lilkům můžeme dopřát chvilku na lehčí zchladnutí a potom je zbavíme slupky. Víc než loupání to je ale vyškrabávání upečené dužniny z fialové slupky.
  8. Ve food procesoru nebo mixéru rozmixujeme upečenou lilkovou dužninu, upečené stroužky česneku, tahini a citronovou šťávu dohladka. Pokud máme pocit, že pomazánka je příliš řídká, můžeme ji zahustit ještě další lžící tahini.
  9. Baba ganoush dochutíme troškou soli, uzenou paprikou a římským kmínem.
  10. Baba ganoush chutná skvěle namazaný na chlebu a pokladený rozpůlenými cherry rajčátky. Dokonalá snídaně pro parná rána v letní Anglii.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *