Falafel pe?ený v troub?

S falafelem jsem m?la asi tak šest let nevy?ízené ú?ty.

V po?átcích objevování toho, k ?emu slouží sporák a že se dá v kuchyni ud?lat víc v?cí než jenom kuskus, jsem v ma?arském Szegedu objevila kouzlo falafelu. Nakoupila jsem cizrnu a pustila se do vlastní tvorby. Jednou se to povedlo, podruhé se to povedlo a napot?etí jsem sezvala kamarádky na svoji “specialitu” falafel.

Asi už dob?e tušíte, že “specialita” se nekonala a já jsem šla k rodi??m vyprosit n?jaký ten sýr a chleba.

Problém byl v tom, že falafel se mn? p?i smažení rozpadal a místo úhledných karbanátk? jsem m?la na pánvi?ce cizrnovou dr?.

Se smažením ?ehokoliv placatého nejsem kamarád do dneška, ale jednou za ?as m? p?epadne chu? na falafel a já za?nu p?emýšlet, jestli bych si nem?la zase jednou sáhnout na svoje kucha?ské dno a pustit se do falafelu.

Když jsem m?la nedávno zase tenhle sv?j záchvat chuti na falafel, shodou okolností jsem ve stejnou dobu narazila na webu TheKitchn.com na návod, jak p?ipravit falafel bez smažení.

Takže jsem zase jednou koupila cizrnu a pustila se do falafelu. Bu?to to bude stá?ím a nebo spíš jenom lepším receptem… Tentokrát se mn? falafel vážn? povedl a já už zase p?emýšlím, že na n?j pozvu kamarádky.

Ingredience

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky ?esneku
  • 1 lžíce citronové š?ávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lži?ka prášku do pe?iva
  • 1/5 hrnku mouky
  • koriandr
  • ?ímský kmín
  • chilli
  • s?l
  • 2 arabské chleby
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1 stroužek ?esneku
  • natrhané listy libovolného listového salátu
  • ko?ení dle chuti

Jak p?ipravit falafel pe?ený v troub?

  1. Cizrnu, nahrubo nakrájenou cibuli, pokrájený ?esnek, olivový olej, citronovou š?ávu a ko?ení dáme do mixéru/food procesoru a rozmixujeme, až máme pastu obsahující menší kousky cizrny.
  2. P?idáme prášek do pe?iva a mouku a op?t rozmixujeme. Pokud se nám zdá hmota stále p?íliš ?ídká a nejdou z ní tvo?it placi?ky, tak po hrstech p?idáváme mouku. Ale pozor, abychom místo cizrnových karbanátk? nem?li mou??áky.
  3. Na plech si rozložíme papír na pe?ení, který jemn? pot?eme olivovým olejem. Na takto p?ipravený plech vyskládáme jednotlivé karbanátky a i ty jemn? pot?eme olejem. Aby falafel ve výsledku k?upal, musí se co nejvíc dotýkat plechu. Je proto lepší d?lat placat?jší karbanátky než n?jaké tlusté bochánky.
  4. Falafel pe?eme v troub? rozeh?áté na 180°C p?ibližn? 20 minut. V polovin? pe?ení karbenátky oto?íme, aby byly k?upavé z obou dvou stran.
  5. Zatímco se falafel pe?e, smícháme jogurt s rozdrceným ?esnekem a oblíbeným ko?ením a p?ipravíme si taky arabské chleby.
  6. V mikrovlnce na plný výkon chleba oh?íváme 30 sekund. Po té z n?j u?ízneme cca jednu p?tinu. U v?tší ?ásti chleba, která nám te? zbyla, opatrn? prsty od sebe odd?líme ob? dv? vrstvy chleba a vytvo?íme tak kapsu.
  7. Vzniklou kapsu naplníme falafelem, jogurtem a listovým salátem.

nbsp;

Úsp?ch zaru?en! Už se nikdy neztrapníte p?ed žádnými hosty!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..