Jo, vždycky není všechno, tak jak má být.
Tenhle Recept na kv?tákovou pizzu jsem už na pár webech zahlídla a když se nedávno objevil i na mém oblíbeném blogu Damn Delicious, ?ekla jsem si, že to prost? musím vážn? vyzkoušet.
Takže jsem koupila kv?ták a…
A už ten kv?ták m? m?l varovat.
Ten kv?ták byl obrovskej. Obsadil nám celou ledni?ku a vzhledem k jeho velikosti a mali?kosti naší ledni?ky se ješt? te? divím, že se tam v?bec vlezl.
Krom? mega kv?táku jsem taky koupila všechny ostatní ingredience v množství podle receptu z Damn Delicious. Jenomže, nikdy m? nikdo nevaroval, že v Kalifornii mají asi desetkrát menší kv?táky než ve st?ední Evrop?. Prý že rozmixovaného kv?táku mají být dva až t?i hrnky. Já jich m?la aspo? patnáct! A vyho?te t?ch p?ebývajících dvanáct hrnk?, že jo.
Místo jednoho vají?ka jsem tak použila dv?, parmezánu jsem nastrouhala tém?? 100 g, s mozzarellou jsem ale musela šet?it a tak mn? nezbývalo nic jiného, než se modlit.
Po dvanácti minutách (které doporu?uje recept) pe?ení na 180°C jsem si myslela, že celý tenhle bezlepkový výmysl poletí do koše. Kv?tákový základ pizzy rozhodn? nezezlátl a ani se netvá?il, že by kdy cht?l držet pohromad?.
Vzdávají se ale jenom padavky, že jo. A tak jsem se nevzdala a nakonec sebe i kv?ták trápila ?ty?icet minut v troub? (v té troub? samoz?ejm? byl jenom kv?ták, já ne). A ani potom to po?ád nevypadalo slibn?. Základ skvostné mini pizzy nešel odd?lat z pe?ícího papíru a všechno se tak n?jak trhalo a kazilo.
Znovu jsem si ?ekla, že se vzdávají jen padavky a nechala všechny upe?ené placky vychladnout.
A potom to bylo ono! Základ budoucí pizzy kone?n? šel sundat z plechu a ani se mi nerozpadal pod rukama. Kone?n? jsem mohla za?ít vytvá?et opravdovou kv?tákovou pizzu.
A výsledek?
Budete se divit, ale ono to bylo vážn? dobrý. A bezlepkový. A snad i zdravý. A hlavn? dobrodružný!
Ingredience
- 1 kv?ták
- nastrouhaná mozzarella (na základ? množství kv?táku, na 2 až 3 hrnky rozmixovaného kv?táku 1/3 hrnku mozzarelly)
- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu (op?t množství optimalizované na mini kv?ták, který po rozmixování vydá na 2 až 3 hrnky)
- 1 vejce (jasn? že pro jeden pidi kv?tá?ek a ne pro kv?tákový monstrum)
- 3 rozma?kané stroužky ?esneku
- oregano
- bazalka
- s?l
- a vše co máte rádi na pizze
Jak p?ipravit pizzu z kv?táku
- Kv?ták rozd?líme na co nejmenší kousky a rozmixujeme.
- Rozmixovaný kv?ták p?endáme do nádoby vhodné do mikrovlnky, p?ikryjeme a na plný výkon necháme v mikrovlnce 5 minut. (Tohle bylo snad podruhé v život?, kdy jsem použila mikrovlnku a ned?lala v ní popcorn ani nenah?ívala plyšáka.)
- Takhle uva?ený kv?ták necháme vychladnout a p?es sítko z n?j vyma?káme p?ebyte?nou vodu.
- Kv?ták dob?e promícháme s nastrouhanou mozzarellou, parmezánem, vejcem, nadrceným ?esnekem, oreganem, bazalkou a solí.
- Plech si vyložíme pe?ícím papírem a s pomocí kope?kovadla na zmrzlinu klademe hmotu na plech, kde jí vždycky rukou zploštíme na placku. (Nápad se zmrzlinovým kope?kovadlem se mi vážn? líbí. Takhle se mi povedlo mít každou pizzu stejn? velkou.)
- V troub? vyh?áté na 200°C (p?vodní recept ?íká 180°C, ale to bych to pekla možná ješt? te?) pe?eme pizza základ tak dlouho, dokud se nezpevní a nezezlátne. Mn? to trvalo 40 až 45 minut.
- Budoucí pizzy necháme zchladnout. Mezi tím si nakrájíme a p?ipravíme všechno, co na pizze budeme chtít mít.
- Já jsem použila s ?erstvou bazalkou promíchaný ke?up, cherry raj?átka, trochu dunajské klobásy a nastrouhanou mozzarellu se št?drou dávkou nastrouhaného parmezánu.
- Pizzy poklademe vším pot?ebným k obrazu svému a dáme ješt? do trouby vyh?áté op?t na 200°C zapéct dokud se sýr nerozte?e. Mn? to trvalo 10 minut.
Když budu up?imná, výsledkem vlastn? není ani tak pizza jako spíš pe?ené (tím pádem zdraví prosp?šn?jší) kv?tákové placi?ky s pizza posypkou. A tahle kombinace chutná vážn? dob?e. Normální pizzu ned?lám, protože m? d?sí to množství bílé mouky, ale tenhle recept ur?it? vytáhnu vždycky, když dostanu chu? na pizzu. Navíc, když te? vím, jak na kv?táky monstrózních rozm?r?, ur?it? všechno p?jde líp od ruky.
Kv?táku zdar!