Zítra tu máme Den díkuvzdání a to na stole nesmí samoz?ejm? chyb?t nádivka. Takže pokud ješt? nevíte, ?ím byste svého krocana nadili, tak tady je jeden tip.
A jestli Den díkuvzdání neslavíte a krocany b?žn? nepe?ete, tak nezoufejte. Nádivka se dá upéct jenom tak na plechu a podávat jako p?íloha k masu. Nakonec i já jsem se s touhle verzí musela spokojit, protože jsme zase nenašli dostatek odvahy na to sehnat a upéct celého krocana.
Ingredience
400 g kaštan?
300 g italských klobásek /p?ípadn? n?jaké podobné klobásky, které se dob?e dostávají ze st?ívka)
200 g chleba
100 g žampion?
50 g sušených brusinek
1 cibule
2 stroužky ?esneku
1 vejce
200 ml zeleninového vývaru
šalv?j
hladkolistá petržel
s?l
Postup
Kaštany na ploší stran? na?ízneme do k?íže a va?íme cca 30 minut. Po té je oloupeme. Kaštany je dobré loupat co nejteplejší, protože sotva trochu vychladnou, tak už moc od slupky nejdou.
Chleba nakrájíme na malé kosti?ky, rozložíme na plech a v troub? vyh?áté na 170°C pe?eme p?ibližn? 20 minut. Výsledkem mají být k?upavé krutony.
Klobásky vymá?kneme ze st?ívka a maso osmažíme na rozeh?áté pánvi?ce. V pr?b?hu smažení se snažíme lžící rozbít v?tší masové hrudky.
Osmažené klobásky p?endáme d?rovanou nadžb?ra?kou (abychom nenabrali zbyte?ný tuk) do mísy a na pánvi?ce osmažíme najemno nakrájenou cibuli, ?esnek a na tenké plátky nakrájené žampiony.
V míse smícháme klobásky, chlebové krutony, na kousky rozdrobené kaštany, osmaženou cibuli se žampiony, brusinky, vejce, ko?ení a s?l. Sm?s zalijeme zeleninovým vývarem a dob?e promícháme.
Nádivku p?endáme do krocana nebo na plech. Pokud jsme zvolili druhou možnost, p?ikryjeme plech alobalem a pe?eme nádivku v troub? rozeh?áté na 170°C asi 35 až 45 minut. Na posledních 15 minut sundáme alobal, aby nádivka chytla správnou k?rku.
Pokud jste odvážn?jší než já a nádivkou budete plnit kr?tu nebo krocana, tak ur?it? množství nádivky zv??te. V origináním receptu je nádivky dvojnásob.