Mexický dezert tres leches flan

Úkolu p?inést na návšt?vu n?jaký dezert se vždycky ráda zhostím, protože b?žn? doma tém?? v?bec sladké nepe?u. A když se navíc jedná o ned?lní ob?d u p?átel, kde je hlavním tématem tacos, není možné p?inést n?co jiného než tradi?ní mexický dezert.

Pravda, musela jsem se poradit se strý?kem Googlem a n?kolika (pravd?podobn?) americkýma webama, abych si ud?lala p?edstavu o tom, co se v mexických domácnostech servíruje tehdy, kdy na ?eský st?l p?ichází štrúdl.

A p?iznávám se, že jsem o?ekávala n?co po?ádn? nadupaného ovocem. Chyba lávky, mexický tradi?ní recept je nadupaný mlíkem a cukrem a ovoce se p?ípadn? objevuje až v jeho rozli?ných variantách.

I sám název tohodle mexického zákusku napovídá, že tady bude hrát hlavní roli mléko. Tres leches flan se totiž skute?n? p?ipravuje ze t?í mlék – klasické mléko, kondenzované mléko a evaporated milk. Hlavní otázkou zde je, co je to evaporated milk. Pokud si ?íkáte (stejn? jako slovník na Seznamu), že se jedná o kondenzované mléko, tak s vámi nebude rozhodn? souhlasit Wikipedia, která varuje p?ed tím, že evaporated milk není to stejné, co condensed milk. Kondenzované mléko je podle Wikipedie sladké mléko a evaporated milk je n?co, co je taky v konzerv?, není to sladké a vznikne to odpa?ením 60% vody z ?erstvého mléka.

A te? babo ra?, co to je.

Po té, co jsem zjistila, že Tesco online opravdu nenabízí nic, co se jmenuje evaporated milk nebo odpa?ené mléko, rozhodla jsem se použít Tatra Classic zahušt?né neslazené mléko, a myslím, že to výslednému produktu v?bec neuškodilo.

A ješt? jedna v?c m? na mexickém tres leches pobavila – když jsme v roce 2003 byli na dovolené v Maroku, v každém hotelu a restauraci, kde jsme jedli, nám vždy jako dezert servírovali n?co s názvem creme caramel. Poprvé, když jsem se dozv?d?la, že bude karamelový krém, byla jsem nadšená, protože jsem karamel milovala a p?edstava, že z n?j bude celý krém m? uchvátila. Jaké bylo moje zklamání, když jsme dostali n?co hodn? podobného pudingu, kde karamel zastupovala tenká vrstvi?ka sladké omá?ky na vršku dezertu. No a tém?? stejn? vypadá i mexický trojmlé?ný flan. Že by stejný dezert do Maroka i Mexika zatáhli t?eba Špan?lé?

Ingredience

  • 500 ml plnotu?ného mléka
  • 1 plechovka (397 g) sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka (290 g) zahušt?ného neslazeného mléka
  • 5 žloutk?
  • k?ra z jednoho pomeran?e
  • 1 lži?ka vanilkového aroma
  • 1 hrnek krystalového cukru

Jak p?ipravit mexický dezert tres leches flan

  1. Do mixéru dáme žloutky, všechna t?i mléka, pomeran?ovou k?ru a vanilkové aroma. Vše dob?e rozmixujeme.
  2. V kastrolku rozpustíme všechen cukr a za stálého míchání z n?j vytvo?íme tekutý karamel.
  3. Horký karamel nalijeme na dno formy (nap?. na biskupský chlebí?ek nebo toustový chléb). Na karamel nalijeme mlé?nou sm?s z mixéru.
  4. Do trouby dáme velký plech s vodou, ve které budeme péct dezert. Vody by proto m?lo být tolik, aby sahala p?ibližn? do poloviny formy. Troubu rozeh?ejeme na 180°C a do plechu s horkou vodou postavíme formu s budoucím dezertem. Pe?eme 1 hodinu. Dezert necháme vychladnout (cca 1 hodinu) a po té dáme ješt? na n?kolik hodin vychladit do ledni?ky. P?ed podávání flan vyklopíme a kocháme se karamelovou vrstvi?kou na povrchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..