Když už vás v rizotu p?estanou bavit houby i ch?est, je tady dýn? hokkaido.
Jednou z aktivit, ke které jsem se okamžit? po návratu do Brna moc ráda vrátila, je nákup zeleninových bedýnek na Badeko.cz. Udivilo m?, když jsem z p?ehledu objednávek zjistila, že jsem v tomto obchod? poprvé nakoupila už v kv?tnu 2012, což je docela dávná historie.
Po té, co jsem se k Badeku nyní po dvou letech op?t vrátila, jsem s pot?šením zjistila, že se p?íjemn? rozrostla nabídka, ale že zárove? nezmizely moje oblíbené farmá?ské bedýnky a že se za tu dobu snad ani nezm?nila jejich cena.
Od p?íjezdu z Anglie jsem už stihla objednat dv? zeleninové bedýnky. Až na jednu nahnilou broskev byla kvalita zeleniny a ovoce pokaždé perfektní. Tuto st?edu m? nadchnul patizon, který jsem do té doby nikdy nevid?la a který bych nejrad?ji ani nesn?dla, jak jsem fascinovaná jeho sci-fi vzhledem.
P?íjemným efektem zeleninových bedýnek je to, že za mn? vy?eší otázku, co va?it.
T?eba taková kombinace pórku a dýn? hokkaido si hned ?íká o to, abych se pustila do pozdn? letního rizota.
A z nadšení z té záplavy zdravé zeleniny jsem úpln? zapomn?la, že do rizota také pat?í víno. Takže tentokrát to je rizoto bez skleni?ky vína. M?žu ale s klidem ?íct, že na výsledné chuti se to nijak neprojevilo. Dokonce jsem z údivem zjistila, že v ?esku se mn? rizoto da?í mnohem víc než v Anglii.
Vždycky jsem se považovala za mistra ovládajícího pánev plnou rýže. V Anglii se mn? ale pravé italské rizoto v?bec neda?ilo. Vždycky to byla jenom uva?ená rýže a žádná krémovitost se nekonala. Netuším, jestli Lagris prodává lepší arborio rýži než co je k sehnání v Anglii. Jsem ale moc ráda, že jsem o svoji schopnost vykouzlit nejlepší rizoto na sv?t? nep?išla.
Ingredience na t?i porce
- 1 dýn? hokkaido
- 1 pórek
- 180 g rýže arborio
- 1 l horkého zeleninového vývaru
- 70 g parmezánu
- 40 g másla
- 20 g dý?ových semínek
- tymián
- olivový olej
- pep? a malá špetka soli
Jak p?ipravit rizoto s pe?enou dýní
- Dýni rozp?líme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme na jeden až jeden a p?l centimetr velké kostky.
- Nakrájenou dýni rozprost?eme na plech vyložený pe?ícím papírem a promícháme s lžící olivového oleje.
- Dýni pe?eme v troub? vyh?áté na 180 °C t?icet až ?ty?icet minut, dokud dýn? není m?kká.
- Pórek nakrájíme na tenká kole?ka.
- V hluboké pánvi rozeh?ejeme 20 g másla a za?neme na n?m smažit pórek.
- Až pórek za?ne zlátnout, p?idáme k n?mu rýži a ješt? minutu za stálého míchání smažíme.
- Po té, co se vyrovnáme se skute?ností, že jsme zapomn?li na víno, za?neme do pánve p?ilévat po nab?ra?kách vývar. Vždy, když se voda v pánvi vypa?í, tak p?ilijeme další várku vývaru a nezapomínáme ob?as promíchat, aby se vznikající rizoto nep?ipalovalo.
- V pr?b?hu p?ilévání a míchání rizoto dochutíme tymiánem, špeti?kou soli a pep?em.
- V mezi?ase si také nastrouháme parmezán a osmažíme na suché pánvi dý?ová semínka.
- Až je rýže m?kká a tekutina odpa?ená, sundáme pánev z plotýnky a k rýži p?idáme polovinu parmezánu a zbytek másla. Vše necháme pár minut odležet, aby se prolnuly chut?.
- Mezi tím z trouby vyndáme upe?enou dýni a p?imícháme ji do pánve s rizotem.
- Rizoto rozd?líme na talí?e a posypeme parmezánem a dý?ovými semínky. A protože nemáme žádné víno, které by nám zbylo od va?ení, rozd?láme si k italskému rizotu aspo? n?jaký dobrý ?eský cider.