Francouzská cibula?ka

Po té, co jsme v Alsasku strávili celé jedno dopoledne nákupem francouzských absint? a likér?, zjistili jsme, že musíme p?ehodnotit náš plán ohledn? výšlapu za alsaskými z?íceninami, protože se spustil takový déš?, který rozhodn? nevypadal na to, že by cht?l b?hem chvilky skon?it. Rozhodli jsme se proto, že budeme obdivovat krásy historického m?sta Colmar, které v tom neustávajícím dešti v?bec nebyly krásné. Snad jedinou zajímavou v?cí byly chrli?e na gotické basilice, které dostály svému názvu a chrlily hektolitry deš?ové vody. Není se proto co divit, že když jsme si nic netušíc stoupli p?íliš blízko chrli??, jedinou v?cí, po které jsme up?imn? toužili, byla po?ádn? teplá polívka.

A protože je dneska úpln? stejn? deštivo a pošmourno jako tehdy v Colmaru, je ten správný ?as si uva?it francouzskou cibula?ku, která nás tehdy zah?ála a ukázala nám tu hez?í a teplejší stránku Colmaru.

Ingredience

4 cibule

25 g másla

250 ml ?erveného vína

3 lžíce hladké mouky

1 l zeleninového vývaru

tymián

bobkový list

s?l a pep?

1 menší bageta

200 g sýra gruyere

Postup

Cibuli nakrájíme na tenké plátky a spole?n? s tymiánem a bobkovým listem smažíme na rozeh?átém másle p?ibližn? 25 minut.

Až je cibule správn? zkaramelizovaná, tak ji zalijeme vínem a to necháme odpa?it.

Do hrnce p?idáme mouku a za stálého míchání ji opražíme, až za?ne o?íškov? von?t.

Do hrnce p?ilijeme vývar a polívku p?ivedeme k varu. Va?íme p?ibližn? 10 minut a po té cibula?ku dochutíme solí a pep?em.

P?ed tím, než chceme cibula?ku podávat, p?ipravíme si sýrové toustíky. A máme tu hned dv? možnosti, jak je p?ipravit. Pokud máte vlastnosti blízké Burinadovu oslíkovi (stejn? jako já), tak se možná k podávání cibula?ky ani nedostanete, protože ob? dv? varianty jsou skv?lé. Tou první je varianta, kdy se cibula?ka ve žáruvzdorných talí?ích ?i miskách (v rozhodování vám pom?že, když takovým nádobím nedisponujete) zape?e v troub?. Plátky bagety se položí na hladinu, hust? posypou nastrouhaným sýrem a vše se to dá pod gril v troub?. Druhou možností je, p?ipravit si toustíky p?edem tak, že plátky bagety op?t posypete d?kladn? sýrem a dáte to zapéct do trouby, dokud se sýr krásn? nerozpustí. Takhle p?ipravené toustíky naaranžujeme do talí?e s horkou cibula?kou. Já jsem vyzkoušela ob? dv? p?ípravy a stále nevím, která se mi víc líbí.

Originál receptu najdete na stránce foodnetwork.com. M?žeme se ale ptát, zda taková klasika, jako je francouzská cibula?ka, má v?bec n?jaký originální recept?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..