Pečené topinambury s česnekem a rozmarýnem

Co si počít s jeruzalémskými artyčoky?

Kdysi jsem se dočetla, že topinambury jsou dobré na cukrovku a od té doby po nich pasu, abych je zařadila do našeho jídelníčku.

Před nějakým tím rokem se mně topinambury jednou dostaly do ruky, ale to co jsem s nimi provedla já nebylo vůbec dobré. Ze zapečených topinamburů vyšlo dost nepoživatelné jídlo, které cukrovku rozhodně nikomu nenapraví.

Minulý týden jsem na topinambury narazila v Tescu. Poučená z předešlého pokusu jsem se nesnažila o nějaké složitosti a pustila jsem se do toho nejjednoduššího, co se s jakoukoliv zeleninou dá provést. Navíc, cokoliv upečete v troubě jenom tak na plechu nemůže být nikdy úplně špatné.

Původní recept pochází z BBC. A věděli jste, že topinambury se anglicky řeknou jerusalem artichokes?

Ingredience

  • 500 g topinamburů
  • 1 palička česneku
  • nasekaný čerstvý rozmarýn
  • rostlinný olej
  • sůl a pepř

Jak připravit pečené topinambury

  1. Topinambury namočíme na cca 15 minut do vody, aby se odmočila všechna hlína. Potom topinambury pod tekoucí vodou vydrhneme houbičkou, aby byly čisté.
  2. Topinambury načtvrtíme a paličku česneku podélně rozpůlíme.
  3. Na plechu vyloženém pečícím papírem smícháme topinambury s olejem, rozmarýnem, solí a pepřem. Olejem také potřeme rozpůlený česnek. Topinambury na plechu vyskládáme tak, aby se vzájemně nedotýkaly a česnek položíme na plech rozkrojenou stranou vzhůru.
  4. V troubě vyhřáté na 180 °C vše pečeme 45 až 50 minut.
  5. Upečený česnek ze stroužků vymačkáme do mísy. K česneku přidáme teplé topinambury a promícháme.
  6. Jíme teplé jen tak nebo jako přílohu.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *