Veganský ramen

Recept na snadný ramen a krátké poreferování o návštěvě prvního brněnského ramen baru.

Nedávno jsme se vypravily do nového ramen baru Shoyu. Podnik tohoto druhu je v Brně jediný, takže očekávání bylo veliké. A zklamání bohužel nebylo o nic menší.

Koncept nabídky, která neobsahuje nic víc než jenom pět různých nudlových polévek a to i ve vegetariánském provedení, se mně moc líbí. Bohužel ale provedení bylo takové smutné. Asi nejvíc mě mrzel chuťově naprosto nevýrazný vývar a zbytečně moc ne příliš dobrých nudlí.

Vzhledem k nedaleké filozofické fakultě bych si tento podnik uměla představit, jako variantu levného a rychlého studentského jídla. Za 150 Kč mně ale odbytý ramen přijde jako docela dost drahá sranda.

Pár dní po návštěvě ramen baru jsem při hledání inspirace na oběd narazila ve svém seznamu uložených receptů na veganský ramen. Hned jsem jej proto musela vyzkoušet.

Narozdíl od Shoyu ramen baru mě můj domácí vývar překvapil svoji intenzivní chutí, která se hned tak neomrzí. Milé také je, že na tento ramen nepotřebujete žádné extra speciální ingredience. Pokud doma máte miso pastu a lahůdkové droždí, tak máte vyhráno.

Na tomto receptu je především zásadní vývar. To, jakou do ramenu použijete zeleninu, je tak už jenom na vás. Já zbožňuji kukuřici a potřebovala jsem zužitkovat špenát. Dobře fungovat ale bude určitě i osmažené tofu, sojové klíčky nebo cherry rajčátka. A pokud nechcete být čistě veganští, můžete použit i uvařené vejce. To vlastně v ramenu ze Shoyu byl ten nejzajímavější bod.

Ingredience na 2 porce

  • 200 g ramen nudlí (já jsem použila Ita-san ramen nudle z Tesca a jedno balení bohatě stačilo na dvě porce
  • 200 g žampionů nebo jiných hub
  • 170 g kukuřice
  • velká hrst listového baby špenátu
  • 3 jarní cibulky nakrájené na kolečka
  • 3 nadrcené stroužky česneku
  • kousek nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžíce miso pasty rozmíchané ve 2 lžících vody
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce cukru
  • sriracha podle chuti
  • rostlinný olej na smažení
    • Jak připravit veganský ramen

      1. V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme žampiony nakrájené na větší kousky.
      2. Až jsou žampiony měkké, tak k nim přidáme česnek, zázvor, rozmíchané miso a sojovou omáčku. Vše ještě minutu smažíme a potom do hrnce přilijeme litr vody.
      3. Do hrnce přidáme lahůdkové droždí, cukr a kukuřici a pět minut vaříme.
      4. mezi tím si podle návodu na obalu uvaříme ramen nudle a rozdělíme je do servírovacích misek.
      5. Těsně před koncem vaření polévky do hrnce přidáme špenát, jarní cibulku a tolik srirachy, jak moc pálivý ramen chceme.
      6. Hotovou polévku rozdělíme do misek, ve kterých už máme nudle a podáváme. Ódy opěvující nejlepší ramen na světě zajištěny.
      Šiřte mločí slávu:

      Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *