Luxusní čočková polévka s mátovým olejem

Vzpomínka na to, jak se Mlok naučil vařit.

Tenhle recept jsem si vypůjčila od známého londýnského šéfkuchaře Paula Gaylera. Kromě toho, že tenhle pán napsal kuchařku Steaky, tak má na svém kontě také knihu se lakonickým názvem Nová vegetariánská kuchařka.

V dobách, kdy jsem byla zapřísáhlá vegetariánka, dostal Miloš tuhle knížku od bratra na Vánoce. Netuším, jaká byla přesně motivace tohodle dárku. Mě ale Nová vegetariánská kuchařka naučila vařit. Do té doby se mé kuchařské schopnosti omezovali na kuskus s oříšky a špagety s kečupem. S příchodem Paula Gaylera do naší domácnosti jsem ale objevila rozmanitost různých druhů koření, zeleniny a kuchařských postupů. Díky Nové vegetariánské kuchařce jsem se vlastně naučila vařit.

Když mě chybí inspirace, ráda si i po těch letech otevřu wordovský dokument, kde mám Novou vegetariánskou kuchařku naskenovanou. Naposledy jsem v něm objevila čočkovou polívku s mátovým olejem.

Při vaření doporučuji nebýt líní a udělat i ten mátový olej. Právě tyhle drobnosti dělají z Gaylerovi kuchařky skvost a dodávají vegetariánským receptům šmrnc nejluxusnějších londýnských podniků.

Ingredience

  • 300 g zelené čočky
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 70 g rajského protlaku
  • 2 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce celého koriandru
  • špetka mletého chilli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej na smažení
  • svazek čerstvé máty
  • 4 lžíce olivového oleje

Jak připravit polévku ze zelené čočky

  1. Čočku propláchneme a na tři hodiny ji namočíme.
  2. Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na rozpáleném oleji ve velkém hrnci.
  3. Do hrnce přidáme scezenou čočku, římský kmín a koriandr a za častého míchání ještě pár minut smažíme.
  4. K čočce přilijeme vývar, krájená rajčata a rajský protlak. Hrnec přiklopíme a na mírném ohni vaříme 40 minut.
  5. Po té polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme solí, pepřem, chilli a citronovou šťávou.
  6. Nakonec si připravíme mátový olej. Lístky máty společně s olivovým olejem dáme do mixéru a rozmixujeme.
  7. Polévku podáváme pokapanou mátovým olejem.
  8. Šiřte mločí slávu:

    Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *