Vegetariánské dim sum knedlíčky

Náš pes se poslední dny tváří nějak moc důležitě. Asi se k ní dostala informace, že v pátek je čínský nový rok a že letos kalendář ovládne pes.

Důvod k radosti nemá ale jenom náš pes. Já jsem konečně odevzdala projekt své bakalářské práce. Ano, i když už se několik let chlubím magisterským titulem, letos mě čeká psaní mé druhé bakalářky v životě. Téma bude pořádně jedlé…

A to, že mně z beder spadl první bakalářkový kámen se musí pořádně oslavit.

Poslední dobou jsem své kulinářské schopnosti dost zanedbávala, takže bylo konečně na čase jednou strávit celé dopoledne v kuchyni a uvařit něco, co by stálo i za článek na blog. A ať má ten náš pes radost, tak zároveň oslavíme i čínský nový rok.

Dim sum knedličky se tradičně připravují v páře a výborně se na jejich přípravu hodí wonton těsto, které si můžete připravit i doma. Dim sum se dají plnit čímkoliv. Já samozřejmě upřednostňuji vegetariánskou verzi, kde je spousta zeleniny a nemělo by chybět ani tofu.

Ingredience na knedlíčky

  • 1 dávka wonton těsta (recept najdete zde)
  • 1 balíček tofu
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • oblíbené koření [já jsem použila Koření na tofu paní Yoko od Sonnentoru)
  • rostlinný olej na smažení

Ingredience na omáčku

  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce srirachy

Jak připravit vegetariánské dim sum knedlíčky

  1. Cibuli, mrkev, papriku a zázvor očistíme a nastrouháme najemno. Nejlíp to jde v robotu, se kterým je trochu práce při jeho čištění, ale ne tak moc práce, jako kdybyste to měli všechno nastrouhat ručně.
  2. V pánvi si rozehřejeme olej a začneme na něm smažit nastrouhanou zeleninu. Během smažení k zelenině přidáme lžíci sojové omáčky a vše smažíme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne a neodpaří se přebytečná tekutina.
  3. Lehce zchladlou zeleninu promícháme s nadrobeným tofu a zvoleným kořením.
  4. A teď je čas na tvorbu knedlíčků. Vždy doprostřed plátku wonton těsta si dáme lžičku připravené náplně. Okraje těsta opravdu jenom lehce navlhčíme vodou a knedlíček zabalíme tak, že přes náplň postupně přehneme všechny čtyři rohy těsta. Věřím, že vaše knedlíčky budou mnohem vzhlednější než ty moje, které se raději nechtěly ani vyfotit.
  5. Knedlíčky vaříme v páře deset minut. Já jsem na tuhle akci vytáhla svůj parní hrnec, který jsem měla v plánu při nejbližší příležitosti prodat. Myslím ale, že jeho osud ještě zvážím. Pokud nemáte parní hrnec, připravte si kastrolek a pařáček. Bude to stylovější a v kuchyni vám to nezabere tolik místa.
  6. Mezi tím, co se knedlíčky vaří, si smícháme sojovou omáčku se srirachou.
  7. Knedlíčky podáváme teplé a namáčíme do připravené omáčky. A nezapomeňte pozdravovat psy, kteří nám v tomto čínském roce budou vládnout.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *