Veganské jerkey

Tak zde je první recept z mé nové sušičky potravin.

Vám, co jste ještě neslyšeli příběh o tom, jak Mlok k sušičce přišel, se ale musím nejdřív pochlubit tím, jak se na mě jednou usmálo štěstí.

Když jsem si v srpnu objednala mixér G21 Perfect Smoothie Vitality, tak jsem si krátila čekání na to, než mně mixér dorazí domů a než já za ním dorazím z Anglie tím, že jsem prošmejdila celé stránky G21-vitality.cz.

Už ani nevím, kde jsem tam narazila na informaci o tom, že každý recept nebo článek, který uživatelé vloží na tento web, je automaticky zařazen do slosování o sušičku potravin.

Takže hned po té, co jsem mixér G21 Perfect Smoothie Vitality rozbalila a umixovala v něm gazpacho, běžela jsem na web G21-vitality.cz přidat svůj recept.

A potom jednoho dne mně přišel e-mail, že jsem se stala šťastnou majitelkou sušičky potravin. Nejdřív jsem tomu nemohla uvěřit. Ale i video na stránkách Facebooku G21 dokazovalo, že se na Mloka usmálo štěstí.

Takže jsem se ani dostatečně nenabažila svého nového mixéru a už mně domů dorazil další úžasný spotřebič.

Milé na celé téhle události je, že po sušičce potravin jsem toužila už pěkně dlouho. Nemělo ale smysl si ji kupovat, když jsem byla v Anglii a teď jsem si zase říkala, že si ještě nějaký ten čas počkám, když jsem se právě plácla přes kapsu a koupila jsem si výkonný mixér.

A ejhle, sušička si mě sama nakonec našla.

Je to už asi měsíc, co ji mám doma a musím říct, že zatím rozhodně počáteční nadšení neopadlo a pořád zuřivě všechno suším.

Už jsem zkoušela usušit křížaly, banánové Rolky, cibulové kroužky nebo batátové chipsy. Ze všeho nejvíc mě ale zatím nadchlo veganské jerkey.

Tohle jerkey, při jehož výrobě netrpěla ani jedna kráva, se může pochlubit stejnými pozitivy jako to tradiční masové. Je také bohatým zdrojem bílkovin a perfektně se hodí na výlety, protože zabere málo místa, ale pořádně zasytí. Otestováno na skutečných výletnících.

Ovšem úplně nejlepší je, že mně chutná mnohem víc, než klasické jerkey.

Určitě by si šlo ještě pohrát s marinádou. Mně kombinace barbecue omáčky a srirachy perfektně vyhovuje. Umím si ale představit, že by vůbec nebylo špatné do marinády přidat i nějakou nápaditější chilli omáčku nebo následovat americké chutě a pro správnou sladkost přidat lžíci medu. Kreativitě se meze prostě nekladou. Nejdůležitější přece jenom je proces sušení.

Ingredience

  • 2 balení tofu
  • 1/3 hrnku barbecue omáčky
  • 1/3 hrnku srirachy
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky

Jak připravit veganské jerkey

  1. Tofu nejdřív vylisujeme, abychom jej zbavily přebytečné vody. Nejlíp se to dělá tak, že se tofu zabalí do čisté utěrky, položí na talíř a zatíží se něčím pořádně těžkým, jako je třeba těžká pánev a několik fazolových konzerv. Tofu necháme takto zatížené přibližně půl hodiny.
  2. Oba dva bloky vylisovaného tofu rozpůlíme tak, abychom měli dohromady čtyři kousky tofu. Veškeré tofu následně nakrájíme na co nejtenčí plátky.
  3. V míse si smícháme barbecue omáčku, srirachu a sójovou omáčku a plátky tofu do této marinády naložíme. Všechny kousky tofu musí být marinádou pořádně obaleny.
  4. Tofu marinujeme přibližně dvě hodiny.
  5. Namarinované plátky tofu naklademe na síta sušičky a při teplotě 68 °C sušíme šest až osm hodin.
  6. Usušené plátky tofu by měly být tuhé.
  7. Po usušení jerkey necháme ve vypnuté sušičce ještě asi tak hodinu zchladnout a potom přendáme do vzduchotěsné nádoby, kde veganské jerkey skladujeme tak dlouho, dokud jej nesníme. Což nikdy není déle než asi dva dny.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *