Pečená dýňová polévka se zázvorem

Kdo říká, že polévka se musí vařit?

pokud jste také hrdým majitelem nějakého pořádně výkonného mixéru, nemusíte kvůli výborné krémové polévce vůbec zapínat sporák. A to zde nemluvím jenom o raw polévkách, které potěší v létě, ale teď v sychravém počasí si na ně vzpomene asi jen málokdo.

Výhodou mixéru s takovými parametry jako je třicet tisíc otáček za minutu je, že vám polévku ohřeje už při mixování. Některé firmy se tento obyčejný fyzikální jev snaží prodávat jako super funkci. Ve skutečnosti ale na ohřev polévek nepotřebujete žádný extra čudlík. Tekutina se při takové rychlosti mixování ohřeje sama chtěj nechtěj. Nechtěj to může být v případě, že si chcete připravit studené smoothie a čas mixování trochu přešvihnete. Potom máte snadno místo ledového osvěžení hřejivý nápoj.

A pokud máte ještě navíc mixér s nádobou, do které můžete ládovat teplé suroviny, protože vydrží i takové teploty, jako je 120 °C, nemusíte si už ani moc lámat hlavu s nějakým zdlouhavým chladnutím právě uvařeného vývaru. Teplou polévku k podávání tak máte hotovou za pár minut.

Vlastně na tomto receptu je nejnáročnější oloupat a nakrájet dýni. To všechno ostatní za vás zvládne trouba a mixér.

Jo ale, prosím vás, nezapomeňte, že tohle vlastně žádná dýňová polévka není. Máslová dýně je, jak už všichni víme, ve skutečnosti tykev. Ale tykvová polévka zní dost zvláštně a tak mně snad prominete, že zůstanu u té nešťastné a zavádějící dýně.

Ingredience

  • 1 menší dýně/tykve (já jsem použila máslovou o váze 500 g)
  • 2 cibule
  • kousek zázvoru
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • koření Sluneční polibek od Sonnentoru nebo jakékoliv jiné koření s asijskou chutí
  • rostlinný olej
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • dýňová semínka nebo dýňový olej na ozdobu

Jak připravit pečenou dýňovou polévku se zázvorem

  1. Dýni rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka, oloupeme a nakrájíme na cca 2 až 3 cm velké kousky.
  2. Cibule rozpůlíme, odřízneme jim kořínky a oloupeme.
  3. Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme nakrájenou dýni a rozpůlené cibule. Přidáme trochu oleje, malou špetku soli a čerstvě namletý pepř a vše dobře promícháme.
  4. Dýni s cibulí pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 45 až 60 minut. Cílem je mít dýni upečenou úplně doměkka. Povrch dýňových kousků by měl být zkaramelizovaný a uvnitř by měla být dýně naprosto měkká.
  5. Zeleninu necháme trochu vychladnout a potom ji společně se zázvorem, vývarem a kořením přendáme do mixéru.
  6. Vše rozmixujeme dohladka. Podle potřeby dochutíme kořením nebo přidáme víc vývaru, pokud je polévka příliš hustá.
  7. Pokud máme výkonný mixér, jehož nádoba není citlivá na vysoké teploty, můžeme mixovat jen lehce zchladlou zeleninu i nevychladlý vývar. Polévku potom není potřeba už přihřívat a může se hned servírovat. Pokud máme suroviny už chladnější, ale mixér má vysoký počet otáček, stačí mixovat o pár minut déle a polévka se zahřeje tak, že ji také není potřeba ohřívat. Pokud mixér ani jednou z těchto funkcí nedisponuje, můžeme vše ještě ohřát v kastrolku.
  8. Polévku můžeme dochutit pár kapkami dýňového oleje nebo osmaženými dýňovými semínky.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *