Zapečený patizon s rajčaty a mozzarellou

V životě jsem neviděla patizon. Dokonce ani nevím, jestli jsem tohle slovo někdy vůbec slyšela. Prostě, tahle zelenina mně byla až do minulého týdne neznámá.

O to víc mě překvapilo, když jsem v zeleninové bedýnce od Badeka objevila zeleninu, kterou by si člověk mohl snadno splést s létajícím talířem. Kdyby se najednou část patizonu odklopila a začali z něj vycházet malí marťánci, vůbec bych se nedivila.

Bohužel moc neuvažuji vizuálně a tak mě nenapadlo patizon vyfotit, abyste se tím rozkošným tvarem mohli taky pokochat. Věřím ale, že pokud jste stejně jako já patizonem dosud nepolíbení, tuhle srandovní zeleninu si vygooglíte a také vás její tvar tak nadchne.

Pokud jde o strukturu a chuť, patizon mě hodně připomíná čajot. Asi je trochu smutné, že znám jakýsi čajot, ale nad tradiční českou zeleninou se podivuji jako nad mimozemským zjevením.

Každopádně, patizon je stejně jako čajot chuťově takové nic moc, co je na skousnutí křehké a dává tušit, že z většiny ho asi tvoří voda.

Nevím, zda by jako náplň do tacos patizon obstál stejně dobře jako mexický čajot. Raději jsem se proto vrhla na tradičnější postup přípravy.

Zapékáním, rajčaty a mozzarellou se ještě nikdy nic nepokazilo a tak jsem tenhle postup aplikovala i na patizon.

Výsledek nezklamal. Upečený patizon chutná moc dobře. Nebudu se proto vůbec zlobit, když mně tenhle létající talíř zase někdy přilítne do kuchyně.

Ingredience na 3 porce

  • 1 patizon (cca 500 g)
  • 4 rajčata
  • 2 bochánky mozzarelly
  • 40 g parmezánu
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka soli nebo koření Sbohem soli od Sonnentoru
  • olivový olej

Jak připravit zapečený patizon s rajčaty

  1. Patizon rozpůlíme, vydlabeme z něj semínka a nakrájíme na tenké plátky. Patizon není potřeba loupat.
  2. Také rajčata nakrájíme na plátky. Mozzarellu nastrouháme a promícháme s natrhanými lístky bazalky.
  3. Zapékací misku jemně vymažeme olejem a dno vyložíme vrstvou nakrájeného patizonu. Patizon opepříme a pokud se nebojíme soli, tak i osolíme nebo raději použijeme zeleninové koření Sbohem soli.
  4. Na patizon vyrovnáme vrstvu nakrájených rajčat a posypeme polovinou mozzarelly.
  5. Ve vrstvení patizonu, rajčat a mozzarelly pokračujeme dokud nám nedojdou všechny suroviny.
  6. Nakonec poslední vrstvu posypeme nastrouhaným parmezánem.
  7. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme přibližně čtyřicet minut.
  8. Pokud jsme hodně hladoví, můžeme upečenou zeleninu podávat s čerstvým chlebem.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *