Rizoto s pečenou dýní

Když už vás v rizotu přestanou bavit houby i chřest, je tady dýně hokkaido.

Jednou z aktivit, ke které jsem se okamžitě po návratu do Brna moc ráda vrátila, je nákup zeleninových bedýnek na Badeko.cz. Udivilo mě, když jsem z přehledu objednávek zjistila, že jsem v tomto obchodě poprvé nakoupila už v květnu 2012, což je docela dávná historie.

Po té, co jsem se k Badeku nyní po dvou letech opět vrátila, jsem s potěšením zjistila, že se příjemně rozrostla nabídka, ale že zároveň nezmizely moje oblíbené farmářské bedýnky a že se za tu dobu snad ani nezměnila jejich cena.

Od příjezdu z Anglie jsem už stihla objednat dvě zeleninové bedýnky. Až na jednu nahnilou broskev byla kvalita zeleniny a ovoce pokaždé perfektní. Tuto středu mě nadchnul patizon, který jsem do té doby nikdy neviděla a který bych nejraději ani nesnědla, jak jsem fascinovaná jeho sci-fi vzhledem.

Příjemným efektem zeleninových bedýnek je to, že za mně vyřeší otázku, co vařit.

Třeba taková kombinace pórku a dýně hokkaido si hned říká o to, abych se pustila do pozdně letního rizota.

A z nadšení z té záplavy zdravé zeleniny jsem úplně zapomněla, že do rizota také patří víno. Takže tentokrát to je rizoto bez skleničky vína. Můžu ale s klidem říct, že na výsledné chuti se to nijak neprojevilo. Dokonce jsem z údivem zjistila, že v Česku se mně rizoto daří mnohem víc než v Anglii.

Vždycky jsem se považovala za mistra ovládajícího pánev plnou rýže. V Anglii se mně ale pravé italské rizoto vůbec nedařilo. Vždycky to byla jenom uvařená rýže a žádná krémovitost se nekonala. Netuším, jestli Lagris prodává lepší arborio rýži než co je k sehnání v Anglii. Jsem ale moc ráda, že jsem o svoji schopnost vykouzlit nejlepší rizoto na světě nepřišla.

Ingredience na tři porce

  • 1 dýně hokkaido
  • 1 pórek
  • 180 g rýže arborio
  • 1 l horkého zeleninového vývaru
  • 70 g parmezánu
  • 40 g másla
  • 20 g dýňových semínek
  • tymián
  • olivový olej
  • pepř a malá špetka soli

Jak připravit rizoto s pečenou dýní

  1. Dýni rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme na jeden až jeden a půl centimetr velké kostky.
  2. Nakrájenou dýni rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a promícháme s lžící olivového oleje.
  3. Dýni pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C třicet až čtyřicet minut, dokud dýně není měkká.
  4. Pórek nakrájíme na tenká kolečka.
  5. V hluboké pánvi rozehřejeme 20 g másla a začneme na něm smažit pórek.
  6. Až pórek začne zlátnout, přidáme k němu rýži a ještě minutu za stálého míchání smažíme.
  7. Po té, co se vyrovnáme se skutečností, že jsme zapomněli na víno, začneme do pánve přilévat po naběračkách vývar. Vždy, když se voda v pánvi vypaří, tak přilijeme další várku vývaru a nezapomínáme občas promíchat, aby se vznikající rizoto nepřipalovalo.
  8. V průběhu přilévání a míchání rizoto dochutíme tymiánem, špetičkou soli a pepřem.
  9. V mezičase si také nastrouháme parmezán a osmažíme na suché pánvi dýňová semínka.
  10. Až je rýže měkká a tekutina odpařená, sundáme pánev z plotýnky a k rýži přidáme polovinu parmezánu a zbytek másla. Vše necháme pár minut odležet, aby se prolnuly chutě.
  11. Mezi tím z trouby vyndáme upečenou dýni a přimícháme ji do pánve s rizotem.
  12. Rizoto rozdělíme na talíře a posypeme parmezánem a dýňovými semínky. A protože nemáme žádné víno, které by nám zbylo od vaření, rozděláme si k italskému rizotu aspoň nějaký dobrý český cider.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *