Tortilla de patata

Španělská bramborová omeleta jako důkaz pořekadla, že krása se skrývá v jednoduchosti.

Po dvou letech v Anglii se neskutečně těším na nějakou dovolenou v teplých krajích. Toužím po tom pocitu blaha, který na člověka přichází, když sedí u moře, ve kterém se dá koupat a je mu takové teplo, že nechce dělat nic jiného než pít vychlazené koktejly, jíst studenou zmrzlinu a jít se osvěžit do toho příjemně teplého moře.

Chtěla bych, aby moje první takováhle cesta za teplem po návratu ze studené Anglie byla do Španělska. Do Andalusie jsem se chtěla podívat vždycky a za poslední rok jsem toho o Španělsku od našich sousedů slyšela tolik, že moje touha po západním jihu Evropy se ztisícinásobila.

Protože na andaluské radovánky si budu muset asi ještě chvíli počkat, není nic lepšího, než k sobě Španělsko přivolat nějakým tradičním španělským receptem.

Kromě paelly, gazpacha a choriza je vyhlášeným španělským jídlem také tortilla de patata, které Španělé také někdy říkají omeleta. Tahle bramborová tortilla se ve Španělsku jí hlavně jako tapaz. O tom, co to tapaz je a jak se to stalo, že Španělé vynalezli takový příjemný způsob stolování, si můžete přečíst v tomhle článku.

Jestli tedy chystáte letní pohoštění plné malých zobek a chcete se vytáhnout něčím neotřelým, tak vám na stole rozhodně tortilla de patata nesmí chybět. Určitě ale neuděláte ani chybu, když si ji dáte jenom tak k obědu. Nejkouzelnější na tomto jídle totiž je, jak je nenáročné na suroviny. Pokud máte doma brambory, cibuli a vajíčka, tak máte vyhráno. Výsledek každého okouzlí…

Navíc, tenhle recept jsem dostala přímo od své španělské sousedky. Takže, až to všechno nastrouháte a osmažíte, dostanete na závěr tu nejvíc opravdickou španělskou tortillu, co jen můžete mít. Pravda, tortilla servírovaná v baru na španělském pobřeží je ještě o krapánek španělštější.

Ingredience

  • 400 g brambor
  • 2 cibule
  • 6 vajec
  • olivový olej
  • mletá paprika
  • malá špetka soli

Jak připravit španělskou omeletu

  1. Brambory oloupeme a nejlépe s pomocí mandolíny nakrájíme na velmi tenká kolečka.
  2. Nakrájené brambory dáme do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou, aby se zbavily škrobu. Brambory osušíme v utěrce.
  3. Cibuli také nejlépe na mandolíně nakrájíme na tenká kolečka.
  4. V pánvi rozehřejeme olivový olej a opékáme na něm brambory společně s cibulí tak dlouho, dokud brambory nezměknou.
  5. Mezi tím si v míse rozmícháme všechna vejce a dochutíme mletou paprikou a špetkou soli.
  6. Až brambory i cibule na pánvi dostatečně změknou, přendáme je do mísy s vaječnou směsí. Vše dobře promícháme, aby se všechny plátky brambor obalili rozmíchaným vajíčkem.
  7. V pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje.
  8. Do pánve nalijeme všechnu bramborovo-vaječnou směs, rovnoměrně rozprostřeme a necháme šest až deset minut smažit. Hlídáme, aby se nám omeleta nepřichytávala k pánvi.
  9. Po té pánev odstraníme ze zdroje tepla a s pomocí talíře většího než je samotná pánev, omeletu obrátíme tak, aby se opekla i z druhé strany.
  10. Až je omeleta dostatečně opečená z obou dvou stran, vyklopíme ji na talíř a rozkrájíme na osm kousků.
  11. Tortilla de patata chutná výborně teplá i po vychladnutí.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *