Brownies

Anglosaská klasika všech sladkých klasik a zároveň také jeden z čokoládou nejnadupanějších dezertů na světě…

Jak už jste si asi z tohoto blogu všimli, téměř nepeču sladké. Hrozně mě to baví a hrozně ráda bych to jedla, ale to by Mlok taky mohl brzy zajít na obezitu neslučitelnou s mločím životem.

Jakmile se ale vyskytne naděje, že by ten cukr a máslo mohl sníst někdo jiný než já, hned se ráda pustím do příprav nějaké té kalorické bomby. A holčičí večer s deskovými hrami je přesně ta událost, na kterou číhám, abych mohla zase roztočit svého kuchyňského robota ve víru sladkých radovánek.

Brownies jsem ještě nikdy nepekla. V Anglii jsem si tenhle dezert nadupaný čokoládou ale přímo zamilovala a tak volba, co se bude u zodpovídání otázek ze znalostních her od Albi jíst, byla docela jednoduchá.

I když ještě nedosahuji kvalit brownies, které jsem ochutnala v jednom malinkém winchesterském obchůdku a které je pro mě ztělesněním absolutního čokoládového blaha, myslím, že za výsledný produkt mého prvního pokusu by se žádná anglická hospodyňka stydět nemusela. Však recept také pochází z BBC.

Ingredience

  • 200 g extra hořké čokolády
  • 180 g másla
  • 3 vejce
  • 270 g cukru krystal
  • 80 g hladké mouky
  • 40 g holandského kakaa
  • 100 g mléčné čokolády

Jak připravit brownies

  1. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s máslem a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. V robotu nebo ručním šlehačem vymícháme cukr s vejci do pěny. Chce to docela trpělivost. Trvá to poměrně dlouho, ale výsledkem má být hutná pěna, ve které nezůstává žádný nerozpuštěný cukr.
  3. Do směsi cukru a vajec přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem a opatrně tyto dvě hmoty promícháme. Cílem je z našlehané pěny nevyhnat všechen vzduch a zároveň vše dobře promíchat.
  4. V misce si důkladně promícháme mouku s kakaem a tuto směs přidáme do těsta. Opět se snažíme vše co nejopatrněji a zároveň i co nejpečlivěji promíchat, aby se vše spojilo.
  5. Nakonec do těsta přimícháme na větší kousky nakrájenou mléčnou čokoládu.
  6. Formu, ve které se brownies chystáme péct si vymažeme máslem a následně vyložíme pečícím papírem. Díky máslu se pečící papír výborně přichytí na stěny formy a nikde se zbytečně nemačká. Vyložit formu pečícím papírem je dobré proto, že potom jde brownies snadno vyjmout z formy.
  7. Do formy vyložené pečícím papírem nalijeme těsto a uhladíme na povrchu lžící.
  8. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme brownies 25 minut. Brownies musí vypadat téměř nedopečeně. Pokud po 25 minutách je povrch ještě tekutý, tak pečení pár minut přidáme. Pokud se už ale na povrchu prownies vytvořila tenká krustička, tak máme hotovo.
  9. Upečené brownies necháme úplně vychladnout.
  10. S pomocí pečícího papíru vychladlé brownies vyjmeme z formy a nakrájíme na čtverečky. Brownies chutná skvěle čerstvé a o fous líp snad ještě druhý den. Do třetího dne nemá šanci přežít.
Šiřte mločí slávu:

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *